21:33 / 09.10.2018.

Autor: D.N./P.F./HRT

Špijunske igre Rusije

-

-

Foto: - / -

Istraživački portal Bellingcat tvrdi da je jedan od osumnjičenih za trovanje ruskog špijuna Skripala zaposlenik ruske vojne obavještajne službe kojeg je osobno odlikovao predsjednika Putina.
Novo otkriće u slučaju trovanja bivšeg ruskog špijuna Skripala u Velikoj Britaniji. Istraživački portal Bellingcat objavio je da je jedan od osumnjičenih zaposlenik ruske vojne obavještajne službe kojeg je osobno odlikovao predsjednik Vladimir Putin. Moskva sve optužbe i dalje odbacuje.

U Veliku Britaniju ušao je pod lažnim imenom Aleksander Petrov. Zapravo je riječ o Aleksanderu Miškinu, liječniku kojega je navodno još na studiju medicine regrutirala ruska vojna obavještajna agencija, tvrde u Bellingcatu. I navode da je Miškin do rujna 2014. bio prijavljen na moskovskoj adresi, na kojoj je sjedište agencije.

Iz Bellingcata kažu da su identificirali Petrova, tj. Miškina, s pomoću kopija njegovih putovnica, i na onoj pravoj i na onoj s lažnim imenom stoji isti datum rođenja. Na analizu njegovih fotografija snimljenih u razmaku od 15 godina pozvani su uz to stručnjaci za prepoznavanje.

Bellingcat je još prošloga mjeseca objavio da je i drugi osumnjičenik, odlikovani agent koji je služio u Čečeniji i Ukrajini, pukovnik Anatolij Čepiga doputovao u Veliku Britaniju pod lažnim imenom Ruslan Boširov. Službena Moskva odbacila je takve navode, isto čini i danas.

Bivši ruski špijun Skripal, koji je prodavao informacije britanskom MI6, te njegova kći Julija otrovani su u ožujku u Salisburyu nervnim otrovom. I sam bivši špijun Putin je navodno bijesan na loše odrađen posao vojnih obavještajaca i repove koji se vuku u tom slučaju. U agenciji se očekuje veliko pospremanje.

Britanske vlasti ne mogu komentirati policijsku istragu, ali nisu demantirale Bellingcatove navode.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!