09:05 / 22.12.2018.

Autor: D.M./HRT

Spor oko zida s Meksikom blokira vladu SAD-a

-

-

Foto: - / -

Trump inzistira na tome da proračun do veljače uključuje 5 milijardi dolara za gradnju zida prema Meksiku i kaže da će staviti veto na zakon koji nema tu stavku.
Američka vlada djelomično je blokirana zbog žestokog spora u vezi zahtjeva predsjednika Donalda Trumpa da Kongres potpiše financiranje zida duž granice s Meksikom u vrijednosti od 5 milijardi dolara.

Nakon što nije postignut dogovor o proračunu, kongresni čelnici i Bijela kuća najavili su razgovore tijekom vikenda kako bi završio zastoj uoči božićnih blagdana.

Zastoj je nastao nakon što je Trump odbio složiti se s dogovorom o kratkoročnom financiranju koji su postigli demokratski i republikanski senatori jer nije uključio 5 milijardi dolara za zid na granici.

Zastupnički dom, gdje republikanci imaju većinu dok ga demokrati ne preuzmu 3. siječnja, tada su odobrili zakon koji uključuje 5 milijardi dolara, ali je on zapeo Senatu i zastoj je počeo u petak oko ponoći.

Nakon što je postalo jasno da u Kongresu nema dovoljno glasova da zakon prođe, senatski čelnici sastali su se i potpredsjednikom Mikem Penceom i drugim dužnosnicima Bijele kuće kako bi pokušali iznaći put dalje.

Nisu uspjeli i zastupnici oba doma poslani su kućama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!