18:50 / 14.08.2020.

Autor: Zdenka Kardum/Dnevnik 2/B.A./HRT/Hina

Sporazum Izraela i UAE-a: Zatomili razlike zbog Irana

Palestinci prosvjeduju protiv sporazuma (Foto: REUTERS/Raneen Sawafta)

Palestinci prosvjeduju protiv sporazuma (Foto: REUTERS/Raneen Sawafta)

Foto: - / REUTERS

Brojne su reakcije na jučerašnji iznenađujući sporazum o normalizaciji odnosa Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata.
Brojne su reakcije na jučerašnji iznenađujući sporazum o normalizaciji odnosa Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Izraelci govore o "povijesnom sporazumu", a Palestinci o "izdaji". Izrael dosad nije imao diplomatske odnose sa zaljevskim zemljama. No zatomili su razlike zbog Irana koji obje države smatraju neprijateljskom zemljom.

Gradska vijećnica u Tel Avivu sinoć je zasvijetlila u bojama zastave Ujedinjenih Arapskih Emirata.

- Danas počinjemo novu eru mira u odnosu Izraela i arapskog svijeta. Najavili smo uspostavu potpunog mira, međusobno otvaranje veleposlanstava, izravne letove i mnoge druge bilateralne sporazume. Ovo je trenutak za mir bez presedana, rekao je izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

- Nakon 49 godina Ujedinjeni Arapski Emirati i Izrael potpuno će normalizirati diplomatske odnose. Led je probijen i sada očekujem da će više arapskih zemalja slijediti korake Ujedinjenih Arapskih Emirata, rekao je predsjednik SAD-a Donald Trump.

Princ Ujedinjenih Arapskih Emirata Muhamed Bin Zajed na Twitteru je objavio da je postignut dogovor kako bi se zaustavila daljnja izraelska aneksija palestinskih područja.

- Počet ćemo s normalizacijom odnosa s Izraelom u raznim područjima; tehnologiji, ulaganjima, zdravstvu, poljoprivredi i otvorit ćemo veleposlanstva. Sporazum predviđa i da se muslimanima omogući češći pristup džamiji Al-Aksa u Jeruzalemu, rekao je Anwar Gargash, ministar vanjskih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata.

U znak dobre volje Izrael je pristao obustaviti planove za pripojenje velikog područja Zapadne obale. Izraelci podijeljeni u vezi sa sporazumom.

- Iznimno sam sretan zbog sporazuma s Arapskim Emiratima te se nadam da će se postići i sporazumi s drugim arapskim državama, rekao je jedan muškarac.

- Ako Benjamin Netanjahu prodaje suverenitet u zamjenu za komad papira - zemlji koja nikada nije zaprijetila Izraelu -  to je prijevara. To nije posao stoljeća, ovo je prijevara stoljeća, smatra drugi.

Palestinci i Iran osuđuju sporazum s Izraelom. Zabili ste nož u leđa Palestincima - optužuje Hamas.

- Ovaj dogovor uopće neće poslužiti palestinskim težnjama, već će ići na ruku cionistima i potiče okupaciju palestinskih područja, rekao je Hazem Qassem, glasnogovornik Hamasa u Gazi.

I dok Ujedinjeni narodi pozdravljaju sporazum o normalizaciji odnosa Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata,  Turska je poručila da povijest neće zaboraviti licemjerno ponašanje službenog Abu Dhabija.

- Povući ćemo našeg veleposlanika iz Abu Dhabija jer stojimo uz palestinski narod, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Sporazum Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata tek je treći izraelsko-arapski mirovni sporazum od proglašenja neovisnosti Izraela 1948. Egipat je takav sporazum potpisao 1979., a Jordan 1994.

Pompeo pozdravio sporazum

Američki državni tajnik Mike Pompeo danas je u Beču pozdravio sporazum te se založio i da se proširi međunarodni embargo na oružje Iranu.

- To je važan korak prema stabilnosti Bliskog istoka, rekao je Pompeo na konferenciji za novinare u Beču s austrijskim ministrom vanjskih poslova Alexanderom Schallenbergom, govoreći o sporazumu Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata, postignutom u četvrtak uz posredovanje SAD-a.

- To je dobar trenutak za svijet i njegovu sigurnost, dodao je.

Pompeo je također rekao da će SAD učiniti sve što je u njihovoj moći da prošire međunarodni embargo na oružje Iranu o čemu bi se trebala donijeti odluka na Vijeću sigurnosti UN-a. Dodao je i da Iran odmah i u potpunosti treba surađivati s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju, čijeg je čelnika susreo u Beču.

- Nema nikakvog smisla dopustiti najvećem svjetskom sponzoru terorizma da kupuje i prodaje sustave oružja, rekao je Pompeo. - Mislim, to je stvarno ludo.

Pompeo je pozvao ostatak svijeta da podupre američko stajalište.

- Glasanje će se završiti u sljedećih nekoliko sati i nadamo se da će biti uspješno. Kada vidimo rezultat, odlučit ćemo kako dalje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!