Sporazum o izvozu ukrajinskog žita produljen za dva mjeseca

17.05.2023.

17:53

Autor: M.M./Hina/HRT

Sporazum o izvozu ukrajinskog žita produljen za dva mjeseca

Sporazum o izvozu ukrajinskog žita produljen za dva mjeseca

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Crnomorski sporazum o izvozu ukrajinskog žita produljen je za još dva mjeseca, kazao je u srijedu turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, a dogovor je potvrdila i Rusija, dan prije nego što je mogla napustiti sporazum zbog prepreka njenom izvozu žitarica i gnojiva.

Erdogan je to objavio u govoru dužnosnicima vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP), nakon što je posljednji brod napustio ukrajinsku luku s žitom sukladno sporazumu koji omogućuje sigurni izvoz ukrajinskih žitarica Crnim morem.

Da nije došlo do obnove sporazum bi istekao u četvrtak.

- Dogovor o crnomorskom žitnom koridoru produljen je za dva mjeseca turskim nastojanjima, rekao je u svom televizijskom govoru, također se zahvalivši ruskim i ukrajinskim čelnicima te glavnom tajniku UN-a Antoniju Guterresu na njihovoj pomoći.

UN i Turska bili su posrednici prilikom sklapanja sporazuma o izvozu žita na 120 dana u srpnju prošle godine kako bi pomogli u rješavanju globalne prehrambene krize koja je pogoršana invazijom Moskve na Ukrajinu, jednog od vodećih svjetskih izvoznika žitarica.

Moskva je u studenom pristala produljiti sporazum na dodatnih 120 dana, ali je zatim u ožujku pristala na produženje od 60 dana - do 18. svibnja - osim ako se ne ispuni niz zahtjeva u vezi s ruskim poljoprivrednim izvozom.

Iako ruski izvoz hrane i gnojiva nije pod zapadnim sankcijama, Moskva kaže da barijera izvozu postoji posredno zbog sankcija koje pogađaju financijski sektor, logistiku i osiguravajuća društva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!