13:07 / 23.10.2020.

Autor: Hina/HRT

Sporazum o trajnom prekidu vatre u Libiji

Foto: ilustracija, REUTERS/Ayman Al-Sahili

Foto: ilustracija, REUTERS/Ayman Al-Sahili

Foto: - / REUTERS

Mnogi prethodni pokušaji sudarili su se s kaotičnom stvarnošću brojnih naoružanih skupina koje se bore za kontrolu nad gradovima.
Zaraćene libijske strane potpisale su sporazum o trajnom prekidu vatre u svim područjima zemlje, mjesecima nakon stabilizacije linije fronte poslije propalog napada na glavni grad Tripoli s istoka.

Sporazum je potpisan nakon pregovora u Ženevi između vojnih predstavnika međunarodno priznate Vlade nacionalnog jedinstva (GNA) i Libijske nacionalne vojske (LNA) pod vodstvom Khalife Haftara. Sljedeći mjesec u Tunisu će se održati pregovori o političkom rješavanju krize.

➡️ Tko je Halifa Haftar - čovjek koji je poveo ofenzivu na Tripoli 
➡️ Berlin: Konferencija o Libiji - izjava o primirju

Nakon što je prvi komercijalni putnički let nakon više od godinu dana sletio u istočni grad Benghazi u petak, zamjenica posebnog UN-ovog predstavnika za Libiju, Stephanie Williams, pozdravila je obje strane zbog postizanja sporazuma.

- Put je bio dugačak i težak s vremena na vrijeme. Vaš patriotizam bio je vaš put naprijed te ste uspjeli postići sporazum o prekidu vatre, rekla je nakon ceremonije potpisivanja.

Međutim, mnogi prethodni diplomatski pokušaji da se riješi unutarnji libijski sukob sudarili su se s kaotičnom stvarnošću brojnih naoružanih skupina koje se bore za kontrolu nad gradovima i državnim institucijama, podržane stranim silama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!