18:15 / 01.04.2021.

Autor: Hina/D.M./HRT

Sporni prijedlog o bunjevačkom govoru u javnoj raspravi

ilustracija

ilustracija

Foto: HTV / HRT

Gradska vlast u Subotici nastavila je u četvrtak, unatoč protivljenju hrvatske zajednice u Vojvodini i Hrvatske, proceduru proglašenja bunjevačke ikavice službenim jezikom u tome gradu na sjeveru Bačke. Na sjednici gradske skupštine, uz protivljenje samo vijećnika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV), odobreno je upućivanje te inicijative na javnu raspravu koja će trajati 15 dana.

Vijećnik i čelnik DSHV-a Tomislav Žigmanov osporio je inicijativu navodeći da ona nema ni zakonsko ni znanstveno utemeljenje, kao i da je ona protivna Sporazumu o zaštiti manjina Srbije i Hrvatske.

Dodao je i kako "demokratsko i racionalno argumentiranje i suprotstavljanje ovakvoj inicijativi" predstavnika hrvatske zajednice nije bilo dobronamjerno prihvaćeno u dijelu javnosti, te da su bili objekti prijetnji "kakve u Subotici nisu viđene u proteklih desetak godina". Dodao je da se DSHV i dalje neće miriti s ovom odlukom.

Predstavnik Mađara protiv odluke Akademije 

Gradonačelnik Subotice i dužnosnik Srpske napredne stranke (SNS) Stevan Bakić založio se za proglašenje bunjevačke ikavice službenim jezikom, naveo kako za to postoje snažni povijesni i stručni argumenti, a Žigmanova je optužio za poticanje strasti.

Inicijativu je podržao i Savez vojvođanskih Mađara (SVM), čiji je predstavnik u lokalnom parlamentu Janos Nagel rekao kako se oni prilikom opredjeljivanja o ovom pitanju neće osvrtati na odluku Akademije znanosti matične Mađarske, koja je u dva navrata utvrdila da su Bunjevci dio hrvatskoga naroda.

Polemike o bunjevačkoj ikavici, i uopće pripadnosti Bunjevaca u Vojvodini, počele su početkom ožujka nakon pokretanja procedure da se ona proglasi službenim jezikom u Subotici, što je zahtjev zajednice Bunjevaca koji niječu hrvatsku pripadnost.

Toj inicijativi oštro se protive DSHV, Hrvatsko nacionalno vijeće, Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje, kao i druge hrvatske znanstvene institucije, a Ministarstvo vanjskih poslova RH uputilo je Srbiji dvije prosvjedne note.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!