16:09 / 11.08.2018.

Autor: HRT

Spriječen napad na koptsku crkvu u Egiptu

Foto: Ilustracija

Foto: Ilustracija

Foto: - / -

Islamistički ekstremisti posljednjih su godina pojačali svoje napade na egipatske manjinske kršćane i njihove crkve.
Muškarac koji je planirao samoubilački napad bombom ubijen je u okolici Kaira nakon što su ga snage sigurnosti spriječile da stigne do koptske crkve koja je bila njegova očigledna meta.

Snažne sigurnosne mjere u blizini crkve Djevice u okrugu Šubra al-Heima sjeverno od Kaira spriječile su napadača da se približi tom objektu. Ubijen je, a njegov bombaški pojas zatim je eksplodirao, otkrio je izvor iz snaga sigurnosti pod uvjetom anonimnosti. 

Bombaš je bio jedina žrtva u toj eksploziji koja se dogodila na obližnjem mostu, prenose novine al-Jum al-Saba. 

Crkva koja je trebala biti meta napada domaćin je godišnjeg festivala koji danas završava. 

Islamistički ekstremisti posljednjih su godina pojačali svoje napade na egipatske manjinske kršćane i njihove crkve. 

Potkraj 2016. najmanje je 25 osoba ubijeno u samoubilačkom napadu na crkvu koja je smještena uz glavnu katedralu egipatske prijestolnice. U dvostrukom samoubilačkom napadu na dvije koptske crkve u travnju prošle godine, na blagdan Cvjetnice, ubijeno je najmanje 47 ljudi, što je primoralo egipatske vlasti da proglase izvanredno stanje u cijeloj državi. Mjesec dana poslije najmanje 28 ljudi poginulo je u napadu na autobus koji je prevozio Kopte koji su putovali u manastir na jugu Egipta. 

Za sve napade odgovornost je preuzela teroristička skupina Islamska država. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!