Spriječili ruskog veleposlanika da položi vijenac za sovjetske vojnike

09.05.2023.

17:08

Autor: Hina/E.P.C.

Instalacija proukrajinskih aktivista ispred mauzoleja u Varšavi

Instalacija proukrajinskih aktivista ispred mauzoleja u Varšavi

Foto: Slawomir Kaminski / Wyborcza.pl via REUTERS

Proukrajinski aktivisti spriječili su ruskog veleposlanika u Poljskoj da položi vijenac ispred mauzoleja sovjetskih vojnika u Varšavi, na dan kada Rusija slavi pobjedu nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu, javlja agencija France Presse.

Deseci proukrajinskih aktivista postavili su ispred mauzoleja umjetničku instalaciju koja se sastoji od stotina ukrajinskih zastava i križeva u spomen na Ukrajince ubijene u ruskoj invaziji.


Instalacija uključuje i nekoliko maketa stambenih zgrada uništenih u ruskom granatiranju ukrajinskih gradova.


Ruski veleposlanik položio vijenac ispred instalacije 


Veleposlanik Sergej Andrejev, koji je pokušao položiti vijenac kod mauzoleja, nije se mogao probiti i na kraju je položio vijenac ispred instalacije.


- Kao što vidite, ponovno smo suočeni s narušavanjem reda. Nažalost, ovo je drugi put da nismo mogli položiti vijenac kod spomenika sovjetskim vojnicima koji su poginuli ovdje boreći se protiv fašizma, požalio se Andrejev.


Lani su prosvjednici na istome mjestu Andrejeva zalili crvenom bojom 


Viktorija Pogrebnjak, aktivistica proukrajinske organizacije Euromajdan rekla je za AFP da tom akcijom žele pokazati posljedice ruskog rata protiv Ukrajine.


- Naravno, pokušat će pokazati da se još bore protiv fašizma (...) Ustvari, oni su ti koji provode fašizam, samo su mu dali drugo ime, dodala je aktivistica, misleći na Ruse.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!