17:04 / 09.02.2021.

Autor: Hina/HRT

Sputnik V će biti dostupan u EU-u tek u svibnju ili lipnju

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Eduard Korniyenko / REUTERS

Rusija ne vjeruje da je moguće dostaviti svoje cjepivo Sputnik V Europskoj uniji prije svibnja ili lipnja, rekao je u utorak čelnik zaklade zadužene za distribuciju cjepiva.


Kirilj Dmitriev, čelnik Ruskog fonda za izravna ulaganja (RDIF), za državnu televiziju rekao je kako su velike dostave u EU moguće samo nakon dovršetka masovnog cijepljenja u Rusiji.


RDIF je odgovoran za međunarodnu prodaju Sputnika V koji je već odobren u nizu zemalja.


Cjepivo se daje u dvije doze, a Europska agencija za lijekove (EMA) još ga nije odobrila za upotrebu u Europskoj uniji.


Ako bi bio odobren, Sputnik V bi pomogao EU-u koji se nosi s nestašicom cjepiva, suprotno dogovoru sa zapadnim proizvođačima koji su se ranije obvezali na dostavu većih količina.


Proteklih dana se Moskva i EMA u javnosti spore oko toga je li RDIF uopće prijavio cjepivo za odobrenje, prenosi agencija DPA.


- Nadamo se da će naša prijava biti brzo provjerena i da u toj proceduri neće biti političkih argumenata, nego da će se evaluirati na temelju činjenica, rekao je Dmitriev.


Sputnik V je 91 % djelotvoran protiv COVID-a 19, pokazalo je istraživanje objavljeno prošli tjedan u medicinskom časopisu The Lancet.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!