07:23 / 27.03.2018.

Autor: D.M./S.M./Hina

Srbi izlaze iz vlade Kosova i osnivaju zajednicu srpskih općina

Foto: Twitter

Foto: Twitter

Foto: - / -

Vučić je poručio kako su "teroristi u uniformama specijalnih jedinica upali u Mitrovicu i pokazali kako zauzeti sjever Kosova uz izravnu potporu Euleksa".
Politički predstavnici kosovskih Srba odlučili su uskratiti potporu vladi premijera Ramusha Haradinaja i izići iz kosovske vlade te početkom travnja formirati zajednicu srpskih općina, priopćeno je u Beogradu nakon sastanka Srpske liste s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

"Srpska lista izići će iz vlade privremenih institucija i nećemo davati podršku. Mi znamo da će se oni ujediniti, lako se oni ujedine kada su u pitanju interesi protiv Srba. Ali i mi ćemo se ujediniti i ostat ćemo dolje (na Kosovu) i braniti svoje domove. I nikakva policija, ROSU ili Eulex, neće nas otjerati s tih prostora", rekao je Goran Rakić dan nakon što su kosovske vlasti uhitile direktora ureda za Kosovo srbijanske vlade Marka Đurića koji je doputovao u Kosovsku Mitrovicu unatoč zabrani kosovskih vlasti. Nakon što je Đurić uhićen prosvjedovali su kosovski Srbi, a kosovska policija upotrijebila je suzavac da rastjera mnoštvo.

Rakić je naglasio kako ga raduje što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da Srbija više neće dopustiti "nikakvu Oluju niti novi Bljesak". Sunarodnjacima na Kosovu poručio je da Srpska lista ima potporu srbijanske vlade i ponovio apel Srbima koje Albanci pozivaju da budu dio vojske Kosova. "Nemojte da budemo jedni drugima vukovi, nemojte biti vukovi našoj djeci. Ako je vaša materijalna situacija loša, naći ćemo neki način kako ne bismo došli u situaciju da udari brata na brata", objasnio je Rakić. Na konferenciji za novinare istaknuto je da srpska strana ostaje privržena dijalogu s Prištinom, ali će konačnu odluku donijeti predsjednik Aleksandar Vučić.


Mogherini poručila da se jučerašnji incidenti na Kosovu više ne smiju ponoviti

Šefica eurodiplomacije Federica Mogherini izrazila je žaljenje u Beogradu zbog jučerašnjih incidenata na Kosovu i poručila da se takve stvari više ne smiju ponoviti. "Europska unija očekuje očuvanje mira uz mudar i suzdržan pristup", naglasila je Mogherini koja se navečer sastala s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Vučić
je sinoć, nakon sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost, za događaje na Kosovu kazao kako su teroristički čin kojim su "teroristi obučeni u policijske uniforme specijalnih postrojbi nepostojeće države Kosovo htjeli pokazati da mogu zauzeti sjever Kosova". Vučić je za inicijativu Srpske liste da napusti kosovsku vladu sinoć rekao kako "neće odlučivati umjesto njih" i da trebaju odlučiti "hladne glave", ali je istaknuo kako su "mnogi zapadni veleposlanici zvali Srpsku listu i molili ih da ne iziđu iz kosovske vlade". Vučić je također optužio Eulex i UNMIK da su podržali jučerašnju akciju ROSU na sjeveru Kosova kada je prekinut politički skup u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice i uhićen direktor ureda Vlade Srbije za Kosovo Marko Đurić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!