Srbija, Albanija i S. Makedonija dogovorili dijeliti višak energije i hrane

02.09.2022.

16:35

Autor: M.M./HRT/Hina

Srbija, Albanija i S. Makedonija dogovorili dijeliti višak energije i hrane

Srbija, Albanija i S. Makedonija dogovorili dijeliti višak energije i hrane

Foto: Milos Tesic/ATAImages / Pixsell

Srbija, Albanija i Sjeverna Makedonija dogovorili su formiranje zajedničkog povjerenstva kako bi si međusobno pomogli u suočavanju s prijetnjom nestašice energenata i hrane ove zime zbog krize uzrokovane ratom u Ukrajini, priopćeno je u petak.

Na samitu inicijative Otvoreni Balkan u Beogradu srpski predsjednik Aleksandar Vučić, premijer Albanije Edi Rama i premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski dogovorili su formiranje tijela koje će služiti za dijeljenje viškova energije i hrane.

- Sve će naše biti dostupno Sjevernoj Makedoniji i Albaniji i obrnuto, kazao je Vučić na novinskoj konferenciji.

Srbija gotovo u potpunosti ovisi o uvozu ruskog plina, a oko 70% svojih potreba za električnom energijom proizvodi u starim termoelektranama.

Sjeverna Makedonija oslanja se na fosilna goriva i hidroenergiju, a ovisna je i o uvozu električne energije. Albanija većinu električne energije proizvodi u hidroelektranama.

Albanski premijer Edi Rama rekao je da će tri zemlje zatražiti od EU-a da im pomogne prebroditi zimu.

- Najbolji scenarij za Albaniju bio bi pola milijarde eura (u dodatnoj potrošnji) za... kontinuiranu opskrbu električnom energijom, rekao je Rama.

Pozivam EU da ne ponovi sramotno ponašanje iz pandemije kada su se zemlje zapadnog Balkana morale okrenuti Kini, Rusiji i Turskoj, dodao je.

Inicijativu, ranije nazivanu i Mini Shengen, koncem 2019. pokrenuli su premijeri Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije u namjeri da, slijedeći europske vrijednosti o slobodnom protoku ljudi, roba, kapitala i usluga, uzajamno olakšaju poslovanje gospodarstvu i putovanje građanima triju država.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!