Srbija danas bira predsjednika, parlament i vlast u Beogradu

03.04.2022.

07:28

Autor: Hina/HRT

Srbija danas bira predsjednika, parlament i vlast u Beogradu

Srbija danas bira predsjednika, parlament i vlast u Beogradu

Foto: Antonio Bronic / Reuters

U Srbiji su u nedjelju počeli predsjednički i parlamentarni izbori na kojima se, po istraživanjima javnog mišljenja, očekuje da šef države Aleksandar Vučić osvoji drugi uzastopni mandat, a njegova Srpska napredna stranka (SNS) započne drugo desetljeće vlasti.

Birališta su otvorena u sedam sati, a nešto više od 6,5 milijuna birača odlučivat će o osmero predsjedničkih kandidata i 19 izbornih listi koje su u utrci za 250 zastupničkih mandata u državnom parlamentu.


Predizborne ankete, unatoč optimizmu razjedinjene oporbe koja priželjkuje drugi krug, ukazuju na mogućnost da Vučić pobjedu izbori već u prvom, s oko 60 posto glasova, a prognoze su da će i vladajuća koalicija, prevođena Srpskom naprednom strankom, osvojiti natpolovičnu većinu u Skupštini Srbije.


Istraživanja predviđaju da bi SNS i koalicijski partneri u konačnom zbroju glasova mogli dobiti 63 posto, što bi im osiguralo uvjerljivu većinu u parlamentu.


Istodobno s predsjedničkim i parlamentarnim izborima, novu vlast danas bira i oko 1,6 milijuna Beograđana, a oporba se s mnogo više optimizma nada da bi Vučiću i SNS-u mogli pomrsiti konce upravo u srbijanskoj prijestolnici.


U utrci je ukupno 12 izbornih lista, a nadmeću se za 110 mandata u Skupštini grada, čiji vijećnici poslije konstitutivne sjednice većinom glasova biraju gradonačelnika.


Osim Beograda, o lokalnoj vlasti glasat će se u još 12 gradova i općina u Srbiji.


Predizbornu kampanju obilježio je uvjerljiv primat vladajućih u medijima koje kontroliraju, što je bila i jedna od točki prijepora vlasti i oporbe, uskraćene za ravnopravne javne nastupe.


Zbog pritužbi na nepoštene izborne uvjete, koje se iznose godinama, oporba je bojkotirala izbore 2020. godine, ali ni uz posredovanje europarlamentaraca u dijalogu s vlastima u međuvremenu nije postignut zadovoljavajući napredak.


Tako je i u predizbornim anketama čak 42 posto ispitanika istaknulo sumnju u regularnost i ovogodišnjeg izbornog procesa.


Stoga će predsjedničke, parlamentarne i lokalne izbore danas u Srbiji pratiti više od 4000 promatrača iz domaćih organizacija CRTA i CeSID, te delegacije Europskog parlamenta, OESS-ova Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), kao i promatrači Europske mreže organizacija za praćenje izbora (ENEMO).


Osim toga, oporbene stranke i koalicije poručile su da će na biralištima biti tisuće njihovih kontrolora kako bi "obranile svaki glas".


Izbore će, kako je najavljeno, pratiti i tim veleposlanstva SAD-a u Beogradu, koji je novog veleposlanika Christophera Hilla poslao u Srbiju dan uoči početka izborne šutnje, a istog dana njegove je vjerodajnice primio srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.


Birališta u Srbiji zatvaraju se u 20 sati, a prvi neslužbeni rezultati glasanja najavljeni su do 22 sata.


Republičko izborno povjerenstvo, po Zakonu o izborima, službene rezultate treba objaviti najkasnije 7. travnja u 20 sati. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!