23:41 / 03.12.2020.

Autor: P.F./Hina

Srbija dobila na provjeru 20 doza ruskog cjepiva

Foto: MAXIM SHEMETOV/Reuters

Foto: MAXIM SHEMETOV/Reuters

Foto: - / REUTERS

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić naglasio je kako ga uopće ne interesira hoće li se Bruxelles protiviti tomu što Srbija namjerava nabaviti i cjepiva iz Rusije i Kine.
U Srbiju je stiglo 20 probnih doza ruskog cjepiva "Sputnjik 5" koje su već upućene na laboratorijsku provjeru, a očekujemo da ćemo do početka ožujka dobiti i 350.000 doza Pfizerova cjepiva, izjavio je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

U intervjuu za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekao je da će za sve građane Srbije cjepivo biti besplatno, ako ga žele primiti.

- Ne možete nikog natjerati tko ne želi primiti cjepivo, ali smatram neodgovornim sve koji pozivaju da se ne primi, rekao je Vučić.

Naglasio je kako ga uopće ne interesira hoće li se Bruxelles protiviti tomu što Srbija namjerava nabaviti i cjepiva iz Rusije i Kine i ocijenio da je svako cjepivo dobro jer se istraživanjima i proizvodnjom bave ozbiljne svjetske farmaceutske kompanije.

Srbija će, rekao je Vučić, prihvatiti i cjepiva koja joj budu dodijeljena kroz sustav COVAX-a, koji su zajedno pokrenuli Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Savez za cjepiva (GAVI).

Vučić je najavio da će u petak biti otvorena nova i suvremeno opremljena COVID bolnica u beogradskom predgrađu Batajnica, izgrađena za samo četiri mjeseca, a za petnaestak dana i COVID bolnica u Kruševcu. Bolnica u Batajnici imat će 18.000 četvornih metara i mjesta za 930 bolesnika - 250 na intenzivnoj i 680 na poluintenzivnoj njezi.

Zdravstvene vlasti objavile su da je u Srbiji u 24 sata bilo 7802 novooboljelih, dok je 7726 pacijenata na bolničkom liječenju,a 288 oboljelih je na respiratorima. Od posljedica zaraze u posljednja 24 sata umro je 61 pacijent, od početka epidemije 6. ožujka, prema službenim podacima, ukupno 1765.

S današnjih 199.158 ukupno registriranih slučajeva zaraze očekuje se da će Srbija u petak premašiti 200.000 oboljelih od bolesti COVID-19. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!