Srbija i Crna Gora skinute s europskog popisa sigurnih zemalja

15.07.2020.

07:07

Autor: Sanja Gvozdanović/Dnevnik/IMS/M.M./I.Z./HRT/Hina

default error photo
Ukupni broj zaraženih u SAD-u od početka pandemije prešao je 3,42 milijuna.
U svijetu je više od 13 milijuna 145 tisuća zaraženih, a broj umrlih približava se 600 tisuća. Veliki porast bilježe Indija i Brazil, a najteže je i dalje u SAD-u - gdje je više od 63 tisuće novih slučajeva te ukupno oko 3.5 milijuna zaraženih.

Crna Gora je zemlja s najviše aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom u regiji. Ukupno ih je tisuću 453 odnosno 231 aktivni slučaj na 100 tisuća stanovnika.

Europska unija je zbog pogoršanja epidemiološke situacije skinula Crnu Goru i Srbiju s popisa trećih zemalja iz kojih se može putovati u Uniju bez ograničenja.

Sjedinjene Države registrirale su više od 63 tisuće novih slučajeva zaraze koronavirusom tijekom posljednja 24 sata. Već nekoliko tjedana bilježe rast infekcija na jugu i zapadu zemlje.

- Epidemija ponovno jača u tim dijelovima zemlje, osobito među mlađim stanovništvom, što upućuje na povezanost između pokušaja otvaranja i izostanka odgovornosti. Okupljanja u barovima bez zaštitnih maski dolijevaju ulje na vatru. Stoga je pred nama u idućim danima i tjednima izazov u kojem moramo pokušati suzbiti širenje zaraze i sigurno se otvoriti, rekao je ravnatelj američkog Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti Anthony Fauci.

U Alabami, Floridi i Sjevernoj Karolini jučer rekordan broj preminulih od posljedica zaraze koronavirusom. Više od  3 milijuna i 400 tisuća Amerikanaca je zaraženo, umrlo je više od 136 tisuća. Od covida-19 u posljednja 24 sata umrlo je 850 ljudi.

Zbog rasta broja zaraženih i preminulih nastavnici i profesori od Kalifornije do Wisconsina će predavanja umjesto u učionicama držati putem interneta kad za par tjedana počne nova školska godina.

Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je da neće financirati ili osloboditi poreza obrazovne institucije koje odbiju vratiti nastavu u učionice.

Trumpova kampanja uoči predsjedničkih izbora 3. studenoga smatra otvaranje učionica i vraćanje roditelja na posao ključnim za ekonomski oporavak.

- Želim da svi znaju da koristimo svu snagu savezne vlade za borbu protiv kineskog virusa i za zaštitu našeg naroda. Isporučit ćemo cjepivo u rekordnom roku. Trenutačno se radi na različitim cjepivima od kojih se mnoga čine veoma dobrima, kazao je predsjednik SAD-a Donald Trump.

Druga najpogođenija zemlja na svijetu, Brazil, približava se broju od dva milijuna zaraženih. Malo više od 74 tisuće ljudi je umrlo.

U Tokiju su gradske vlasti upozorile na zabrinjavajuće širenje virusa. Broj slučajeva zaraze u ovome tjednu udvostručio se u odnosu na prethodni. U prosjeku ih je sada 173 svakoga dana.
 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!