14:04 / 12.05.2021.

Autor: HRT/Hina

Srbija izdaje digitalne zelene certifikate o cijepljenju i rezultatima testa

 Građanima Srbije od danas je u državnom e-sustavu dostupan Digitalni zeleni certifikat

Građanima Srbije od danas je u državnom e-sustavu dostupan Digitalni zeleni certifikat

Foto: Marko Djurica / Reuters

Građanima Srbije od danas je u državnom e-sustavu dostupan Digitalni zeleni certifikat - potvrda o cijepljenju protiv koronavirusa i rezultatima različitih testiranja na covid 19, priopćio je u srijedu direktor srbijanskog nacionalnog ureda za IT upravu Mihajlo Jovanović.

Digitalni zeleni certifikat predstavlja objedinjenu potvrdu kojom se dokazuje da su građani cijepljeni protiv koronavirusa ili da imaju rezultate testiranja na covid 19.

"Certifikat je kvalificirana potvrda s elektroničkim pečatom i ne može biti falsificirana niti zlouporabljena", istaknuo je Janković.

Uz osobne podatke - ime, prezime, jedinstveni matični broj građana (JMBG), spol te broj putovnice, digitalni zeleni certifikat sadrži i podatke o cijepljenju, broju primljenih doza te datume cijepljenja, ali i rezultate PCR, antigenskog i serološkog testa.

Procedura preuzumanja tog elektroničkog dokumenta podrazumijeva da su građani prethodno registrirani na portalu eUprava, gdje, nakon provjere osobnih podataka, ostavlju svoju e-mail adresu, na koju poslije nekoliko minuta sustav šalje certifikat.

Očitavanjem QR koda na Digitalnom zelenom certifikatu dostupni su statusi o cijepljenju s dvije doze.

Druga dva statusa vezana su uz rezultate PCR i antigenskog testa ukoliko su urađeni u posljednja 72 sata i negativni su.

Rezultat za serološki test podrazumijeva da je urađen u posljednjih šest mjeseci za osobe koje nisu primile cjepivo, odnosno dva mjeseca za cijepljene, ukoliko je im je tzv. IgG parametar pozitivan, objasnila je srbijanska e-uprava.

U Srbiji je do utorka 11. svibnja dano 3.850.413 doza nekog od četiri raspoloživa cjepiva - Pfizer/BioNTech, Sputnjik V, AstraZeneca i Sinopharm, a obje doze vakcine primilo je najmanje 1,67 milijuna građana.

Srbijanskom zdravstvenom sustavu u srijedu ujutro isporučeno je još 120.000 doza AstraZenece, u okviru Covax mehanizma, a u ponedjeljak su stigla dva kontigenta cjepiva Pfizer/BioNtech i Sputnjik V, ukupno 124.000 doza. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!