19:04 / 12.07.2020.

Autor: Hina

Srbija: Još 11 žrtava korone, 287 novozaraženih

Ilustracija (foto: Pixabay)

Ilustracija (foto: Pixabay)

Foto: - / -

U utorak je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić najavio ponovno uvođenje policijskog sata što je dovelo do masovnih prosvjeda i nasilja.
Za protekla 24 sata u Srbiji je, prema službenim podacima objavljenim u nedjelju, umrlo 11 osoba zaraženih koronavirusom, a potvrđeno je još 287 novih slučajeva zaraze.

Na bolničkom liječenju je 4.091 pacijent, od kojih su 144 na respiratorima. U posljednja 24 sata testirano je 4.050 osoba, od početka epidemije ukupno 491.428, a od nultog pacijenta prijavljenog 6. ožujka do 12. srpnja registrirano je 18.360 zaraženih.

Virus je, prema službenim podacima, odnio 393 života, a smrtnost je, kako pokazuje današnji statistički presjek, 2,14 posto.

Član Kriznog stožera za borbu protiv koronavirusa Predrag Kon izjavio je ranije u nedjelju da je situacija vezana uz epidemiju "mnogo ozbiljnija nego što se očekivalo", te da "utvrđena strategija borbe nije uspjela", zbog čega je potrebna nova.

- Strategija se puno oslanjala na očekivanje da će tijekom ljeta biti značajno smanjeno prenošenje virusa, ali se dogodilo suprotno. U Beogradu je situacija lošija nego u travnju, rekao je Kon za TV Prva.

Konstatirajući da je virus "preskočio preventivnu barijeru i ušao u narod", Kon je poručio da treba izbjegavati velike skupove, pošto su to mjesta za superprenošenje virusa".

Kon je sugerirao i da je neophodno ažurirati statističke podatke vezane uz epidemiju s teritorija cijele Srbije, jer postoje razlike u podacima s terena, navodeći kako su najteže pogođeni Novi Pazar, Tutin i Sjenica.

On je izjavio kako ima dovoljno testova za utvrđivanje virusa, ali je pitanje ima li i dovoljno kapaciteta za njihovu obradu.

- Uskoro se trebaju vidjeti efekti obveze nošenja zaštitnih maski u zatvorenom prostoru, rekao je Kon i najavio kako je, nastavi li se povećanje prenošenja virusa, moguće ponovno uvođenje izvanrednog stanja ili izvanrednih epidemioloških mjera.

Srbija je izvanredno stanje u borbi za suzbijanje zaraze uvela 15. ožujka a ukinula 6. svibnja, primjenjujući stroge i represivne mjere, uključujući i policijski sat.

U utorak je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić najavio ponovno uvođenje policijskog sata što je dovelo do masovnih prosvjeda i nasilja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!