18:20 / 16.08.2021.

Autor: P.F./Hina

Srbija kreće s trećom dozom cjepiva protiv covida-19

Nastavak cijepljenja

Nastavak cijepljenja

Foto: Damir Spehar / PIXSELL

 Primjena treće doze cjepiva protiv covida-19 počet će u Srbiji od utorka 17. kolovoza, priopćila je srbijanska vlada, i mogu ga dobiti građani koji su drugom dozom cijepljeni prije najmanje 180 dana.

Tzv. buster dozu mogu primiti svi koji žele, neovisno o tome spadaju li u skupine kojima je preporučeno dodatno cijepljenje. Uvjet je da je od druge doze prošlo šest mjeseci, a građani se ne moraju sami javljati, već trebaju pričekati poziv eUprave. Moći će birati cjepivo, što znači da dopunska doza može biti drugačija od onih kojima su cijepljeni ili docijepljeni.

U Srbiji trenutno postoje četiri vrste cjepiva i svih ima dovoljno, od kineskog Sinopharma i ruskog Sputnjika do cjepiva priznatih u EU - Pfizr/BioNTech i AstraZeneca.

Dopunsko cijepljenje se preporučuje osobama s narušenim imunitetom ili stanjima imunosupresije, primateljima transplantata koštane srži i organa te osobama na hemodijalizi. Treća doza savjetuje se i starijima od 70 godina, korisnicima domova za starije i ustanovama socijalne zaštite te djelatnicima u tim ustanovama, kao i građanima koji često putuju u inozemstvo.

U ponedjeljak je od posljedica covida-19 umrlo sedam osoba i registrirano je 1288 novih slučajeva, gotovo trećina više nego protekli vikend. Od početka epidemije bilo je 733.332 zaraženih i 7174 umrlih.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!