08:31 / 17.01.2018.

Autor: HRT

Srbija napustila pregovore, Priština ne želi Beograd u istrazi

-

-

Foto: - / -

U preliminarnom izvještaju o obdukciji tijela jednog od političkih vođa kosovskih Srba Olivera Ivanovića stoji da je ubijen sa šest metaka iz pištolja Zastava srbijanske proizvodnje.
Ubojstvo Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici izazvalo je nove razdore između Srbije i Kosova. Srbijanske vlasti odbacuju mogućnost da su za ubojstvo krivi Srbi i poručuju da neće sudjelovati u nastavku dijaloga o normalizaciji odnosa dok ne dobiju odgovore o Ivanovićevu ubojstvu. S druge strane, Kosovo je odbilo zahtjev Beograda da se Srbija uključi u istragu.

U preliminarnom izvještaju o obdukciji stoji da je ubijen sa šest metaka iz pištolja Zastava srbijanske proizvodnje. Srbijanska premijerka Ana Brnabić izjavila je da će Vlada Srbije pružiti svu pomoć u istrazi o ubojstvu Olivera Ivanovića, a da će Srbija, ako joj ne bude dopušteno da sudjeluje u istrazi, pokrenuti svoju.

I dok istraga traje, u javnost cure informacije o tome kako su ubijeni političar i njegova obitelj godinama bili izloženi napadima i zastrašivanju. Od podmetnute bombe, fizičkih napada do paljenja autombila prošle jeseni.

Ubojstvo u Mitrovici dogodilo se upravo na dan kada se trebao obnoviti dijalog između Beograda i Prištine.

U Beogradu, Nišu, Kragujecu i nekim drugim gradovima građani i javne osobe pale svijeće i opraštaju se od Ivanovića. Tisuće Srba ispratile su lijes s tijelom Olivera Ivanovića koji će sutra biti pokopan u Beogradu. Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić vikend će provesti na Kosovu i o njegovim će potezima ovisiti hoće li se ondje odnosi normalizirati ili pojačati sukobi.Kosovski premijer Ramush Haradinaj sinoć je nakon sjednice Savjeta za sigurnost u Prištini oštro prozvao "vanjske sile da utječu na stanje na sjeveru Kosova", čime je neizravno optužio Srbiju da stoji iza kriminalnih djelovanja na tome području. Odbio je zahtjev Srbije da se aktivno uključi u istragu. "Ako uvidimo da trebamo pomoć u istrazi, možemo pozvati FBI. Nećemo prihvatiti da se itko drugi miješa u pravosudna i sigurnosna pitanja na sjeveru Kosova", poručio je Haradinaj. Istodobno, šef ureda za Kosovo Vlade Srbije Marko Đurić izjavio je kako Beograd neće sudjelovati u nastavku dijaloga o normalizaciji odnosa s Prištinom dok Srbija od Kosova ne dobije odgovore o ubojstvu Olivera Ivanovića. Iz Prištine pak stiže poruka da Beograd neće biti uključen u istragu ubojstva jednog od političkih vođa kosovskih Srba. Marko Đurić je za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekao kako brojne informacije do kojih su došli srbijanski istražni organi pokazuju da je riječ "o ozbiljnoj i širokoj organizaciji" te da te informacije stižu svaki čas. "Mi ne tražimo i ne molimo, već zahtijevamo da kosovski organi odmah pronađu krivce i privedu ih pravdi", rekao je.

Kosovski ministar pravde Abelard Tahiri odbacio je mogućnost da se Beograd uključi u istragu jer "to pripada samo institucijama Kosova". Dodao je kako su dobrodošle sve informacije, od Albanaca ili Srba, koje mogu pomoći, ali ne i uključivanje Beograda u istragu. Glavni tužitelj Osnovnog tužiteljstva u Kosovskoj Mitrovici Shikri Sila izjavio je da dva tužitelja istražuju Ivanovićevo ubojstvo - Srbin i Albanac, Nijazi Redxa i Jova Radović

-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!