Srbija: Nesreća u rudniku, osam poginulih

01.04.2022.

09:34

Autor: M.M./HRT/Hina

Srbija: Nesreća u rudniku, osam poginulih

Srbija: Nesreća u rudniku, osam poginulih

Foto: Ilustracija/Armin Durgut / Pixsell

Osam je rudara poginulo kada je u rudniku ugljena kod Sokobanje u Srbiji došlo do eksplozije metana i urušio se dio jame, javili su srbijanski mediji.

Direktor Doma zdravlja u Aleksincu Rodoljub Živadinović rekao je za Radio televiziju Srbije (RTS) da je poginulo osam rudara, a dvadeset je ozlijeđeno, dodajući da je riječ uglavnom o lakšim ozljedama.

- Više okolnih zdravstvenih centara je poslalo sve svoje ekipe koje su mogli, neke ljude prevozimo u bolnicu u Aleksinac. Za sada imamo dovoljno kapaciteta, rekao je Živadinović, navodeći da je većina rudara iz tog grada i okolice.

U smjeni je bilo 49 rudara, a nekoliko ih je ostalo zarobljeno poslije urušavanja jame.

Direktor Opće bolnice u Aleksincu Goran Vidić rekao je da su angažirane četiri ekipe Doma zdravlja Aleksinac, te liječničke ekipe iz Zaječara i Knjaževca.

U aleksinačkoj bolnici zbrinuto je 18 ozlijeđenih rudara, od kojih 15 s lakšim ozljedama, dvojica s ozljedama lakta, a jedan s prijelomom pet rebara, ali je i on izvan životne opasnosti.

- Teška je situacija ovdje, tu je i rodbina, ljudi su uznemireni... Nama, nažalost, nije prva nesreća. Aleksinac i okolica su poznati po tome..to se sada ponovilo, rekao je Vidić za RTS.

Uzrok nesreće za sada nije poznat, a pojedini beogradski mediji neslužbeno pišu da je urušavanje jame izazvala eksplozija metana, rudničkog plina koji je čest uzročnik nesreća u podzemnim ugljenokopima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!