14:10 / 17.09.2020.

Autor: Hina

Srbija: Od petka u 18 pojačani nadzor za povratnike iz inozemstva

Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL

Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U Srbiji su, prema posljednjim službenim podacima od srijede, potvrđena 102 nova slučaja COVID-19, dosad je ukupno 32.613 oboljelih.
Srbija očekuje povratak više od 50.000 svojih državljana iz Crne Gore, BiH i Hrvatske, a zbog epidemiološke situacije u okruženju i povećanog rizika od širenja koronavirusa od petka u 18 sati stupit će na snagu mjere pojačanog nadzora za sve povratnike iz inozemstva.

- Trideset milijuna slučajeva zaraze koronavirusom u svijetu
- WHO: "Alarmantna" je razina prijenosa Covida-19 u Europi

- Po odluci Kriznog stožera svi državljani Srbije koji se vraćaju iz zemalja s povećanom transmisijom koronavirusom, moraju se elektronički registrirati u zdravstveni sustav radi epidemiološke kontrole i brzog reagiranja u slučaju pojave simptoma COVID-19, izjavio je u četvrtak epidemiolog i član Stožera Predrag Kon.

- U elektroničkom sustavu uvedenom zbog pandemije COVIA-19 već postoje prijave poput testa samoprocjene na portalu e-zdravlje, a potrebno je unijeti granični prijelaz i datum ulaska u Srbiju te osobne podatke, a cijela procedura, kako je objasnio Kon, traje tridesetak sekundi.

Ta procedura koja ne podrazumijeva samoizolaciju niti ograničenje kretanja, neophodna je  kako bi se čim prije reagiralo u slučaju pojave simptoma COVID-19 i tegoba poput povišene temperature, gubitka čula okusa i mirisa te respiratornih problema koji bi podrazumijevali odlazak kod liječnika u ambulantu za covid.

- To je obveza svih građana "i nije više njihova osobna stvar, naglasio je Kon jer se, u slučaju da ti ljudi budu uzrokom širenja zaraze ili izazivanja ozbiljnijih epidemioloških posljedica, mogu primijeniti i zakonske mjere.

- Isti sustav prijavljivanja mogao bi se u dogledno vriijeme primjenjivati i za škole, obiteljska i ostala slavlja i praznike, uključujući doček Nove godine, kazao je Kon.

U Srbiji su, prema posljednjim službenim podacima od srijede, potvrđena 102 nova slučaja COVID-19, dosad je ukupno 32.613 oboljelih, a još je jedan smrtni slučaj potvrđen čime je 736 umrlih od početka epidemije 6. ožujka.

Novi slučajevi zaraze otkriveni su među 7.582 testirana uzorka, na bolničkom liječenju je 341 pacijent od kojih su 23 na respiratorima. U Srbiji je do sada na COVID-19 testirano ukupno 1.049.379 uzoraka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!