Srbija: Oporba traži hitnu sjednicu parlamenta

09.05.2023.

Zadnja izmjena 19:15

Autor: Hina/E.P.C.

Srbijanska oporba traži hitnu sjednicu parlamenta

Srbijanska oporba traži hitnu sjednicu parlamenta

Foto: Armin Durgut / PIXSELL

Oporbeni zastupnici predali su inicijativu predsjedniku Skupštine Srbije da sazove hitnu sjednicu na kojoj bi se razmatralo izvješće Vlade o sigurnosnoj situaciji u zemlji, poslije dvaju masovnih ubojstava u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" i u selima kod Mladenovca.

Hitna sjednica Narodne skupštine Srbije bio je jedan je od zahtjeva istaknutih u ponedjeljak na prosvjedu kad su deseci tisuća ljudi u Beogradu i Novom Sadu na poziv proeuropske oporbe prosvjedovali protiv nasilja u javnom prostoru, medijima i politici.

Inicijativi proeuropske oporbe pridružila se desna oporba


Predsjednik Skupštine Vladimir Orlić, dužnosnik vladajuće Srpske napredne stranke, nije ih primio u svoj ured da bi se dogovorili o održavanju sjednice, rekli su novinarima predstavnici oporbe.


Inicijativi se pridružilo i nekoliko nezavisnih zastupnika.


Svoj zahtjev za održavanje hitne sjednice zalijepili su na zid ispred Orlićeva ureda.

Na jučerašnjem prosvjedu, za koji oporba tvrdi da je okupio 50.000 ljudi, a srbijanski predsjednik da ih je bilo 9.000, zatraženo je oduzimanje nacionalnih frekvencija provladinim komercijalnim televizijama Pink i Happy, koje šire nasilje i mržnju u svojim 'reality show' programima i ukidanje te vrste programa.

Prosvjednici su tražili i gašenje tiskanih medija i tabloida koji promoviraju mržnju i nasilje.

Tražila se i smjena ministra policije Bratislava Gašića i direktora sigurnosno-informativne agencije Aleksandra Vulina, uz tvrdnju kako je ostavka koju je prije, pritisnut zahtjevima javnosti, podnio ministar prosvjete Branko Ružić, dokaz da vlast poznaje samo pritisak građana i da je nužno ustrajati dok se svi zahtjevi ne ispune.

Provladini mediji bliski predsjedniku Srbije minimizirali su prosvjede u sličnom tonu kako je to u ponedjeljak navečer učinio i Vučić, koji je proeuropsku oporbu, koja je pozvala na prosvjed, optužio da, kako je rekao, "lešinari nad tragedijom u beogradskoj školi".

Čelnici oporbe pozvali su danas građane da u petak još masovnije sudjeluju na prosvjedu ako vlasti ne ispune zahtjeve.

Za učenike i nastavnike škole Vladislav Ribnikar sutra radionice psihološke pomoći


U beogradsku Osnovnu školu Vladislav Ribnikar u kojoj se dogodila nezapamćena tragedija sutra se vraćaju učenici, ali nije riječ o klasičnoj nastavi. Radi se o radionicama psihološke pomoći za učenike i nastavnike te škole. Jučer su u produženi boravak krenuli učenici od prvog do četvrtog razreda, a sutra će im se pridružiti i kolege iz viših razreda. Učionica u kojoj se dogodila tragedija ostat će zatvorena barem do kraja školske godine.

Preporuka je ministarstva prosvjete da se djeca počnu vraćati u školu. To se ne odnosi na onu djecu koja se ne osjećaju spremna, a to najbolje znaju njihovi roditelji. Danas je tu preporuku ministarstva potvrdio i predstavnik odbora roditelja škole Igor Đorđević. Ispred škole su i dalje policajci, odnosno najviše ih ima tamo u odnosu na bilo koju drugu školu. Građani i dalje dolaze odati počast žrtvama neviđene tragedije u Srbiji, kazao je za središnji Dnevnik novinar Marin Ćurić javljajući se iz Beograda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!