Srbija ponovno odbacila tvrdnje o prodaji naoružanja Ukrajini

20.07.2022.

16:55

Autor: Hina/HRT

Nebojša Stefanović

Nebojša Stefanović

Foto: Milos Tesic/ATAImages / PIXSELL

Sustavna evidencija dozvola o prometu vojnog naoružanja i opreme, koju Srbija vodi od 2016. godine, pokazuje da nijedna nije izdana za transport bilo kakve vrste naoružanja i vojne opreme iz Srbije za Ukrajinu, priopćilo je u srijedu srbijansko ministarstvo obrane nakon pada aviona sa srbijanskim oružjem u Grčkoj.

Srbijansko ministarstvo obrane u srijedu je, drugi put u posljednja tri dana, ponovilo da Srbija poštiva sve međunarodne propise u trgovini naoružanjem i vojnom opremom i istaknulo da je srpsko naoružanje u ukrajinskom zrakoplovu, koji se u subotu navečer srušio u Grčkoj, bilo namijenjeno Bangladešu, a ne Ukrajini.


Teretni zrakoplov komercijalne ukrajinske tvrtke, koji je u subotu oko 20,40 sati poletio iz Niša i prevozio oko 11,5 tona proizvoda vojne srbijanske vojne industrije za ministarstvo obrane Bangladeša, pao je zbog kvara na motoru u Grčkoj, a nastradalo je svih osam članova posade, državljana Ukrajine.


- Srbija ne samo da tim avionom nije transportirala naoružanje Ukrajini, već od 2016. godine, otkad se se kroz softvere sustavno vodi evidencija za svaku dozvolu o prometu naoružanja i vojne opreme, nijedna nije izdata za transport bilo kakve vrste naoružanja i vojne opreme iz Srbije ka Ukrajini, priopćilo je u srijedu ministarstvo.


To je u nedjelju, nakon pada zrakoplova AN-12, na izvanrednoj konferenciji za medije, objavio i srbijanski ministar obrane Nebojša Stefanović.


U današnjem priopćenju ministarstvo navodi kako je "jasno da pojedinim domaćim i inozemnim krugovima, razočaranim što im je razobličena prvobitna laž da je Srbija transportirala naoružanje Ukrajini, ponestaje ideja u izmišljanju laži kojima pokušavaju naštetiti Srbiji i njezinoj obrambenoj industriji".     


Ministarstvo je ponovilo da je "vlasnik robe privatna kompanija 'Valir'", a da se u zrakoplovu nalazilo 11,5 tona školskih i svjetlećih minobacačkih mina, te da "organizacija leta, rute i izbor kompanije nisu bili u nadležnosti Srbije".


Grčka je uputila prosvjednu notu Srbiji odmah nakon pada ukrajinskog zrakoplova.


- Pružamo podršku grčkim vlastima da provedu detaljnu istragu, istaknulo je u današnjem priopćenju srbijansko ministarstvo obrane.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!