Srbija predala zahtjev za vraćanje u misiju KFOR-a

16.12.2022.

13:13

Autor: Hina/E.P.C.

Srbija predala zahtjev za povratak svojih snaga u KFOR

Srbija predala zahtjev za povratak svojih snaga u KFOR

Foto: Ognen Teofilovski / REUTERS

Međunarodnoj mirovnoj misiji na Kosovu (KFOR) je na prijelazu Merdare predan zahtjev srbijanske vlade da odobri vraćanje između stotinu i tisuću pripadnika srpskih snaga sigurnosti na Kosovo. Vlada Srbije tu je odluku donijela u četvrtak kasno navečer, dok već sedmi dan traju napetosti na sjeveru Kosova. Odluku o vraćanju u misiju KFOR-a srbijanska vlada temelji na Rezoluciji 1244 Vijeća sigurnosti UN-a.

Odluku vlade o zahtjevu za povratak srbijanskih vojnika i policajaca u misiju KFOR-a, usvojenu jednoglasno, priopćio je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, ustvrdivši da će KFOR odbiti taj zahtjev.


- Mislim da ne postoji mogućnost da oni naš zahtjev prihvate, rekao je Vučić u četvrtak navečer za Radioteleviziju Srbije.


Američki dužnosnici posljednjih su dana Beogradu jasno dali do znanja da se Washington protivi militariziranju problema na Kosovu.


Američki veleposlanik u Beogradu Cristopher Hill ocijenio je da srbijanska vlada ima pravo zatražiti od KFOR-a povratak do 1.000 pripadnika snaga sigurnosti, ali da je neophodno političko rešenje.


Zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika Gabriel Escobar poručio je prije nekoliko dana u Beogradu da barikade na sjeveru Kosova trebaju mirno ukloniti oni koji su ih postavili. Naglasio da se SAD protivi dolasku srpske vojske na sjever, te da Srbija i Kosovo moraju postići pravno obvezujući sporazum.


Escobar, koji je u Beegradu bio nakon posjeta Prištini, istaknuo je i obvezu Prištine da, prema Briselskom sporazumu iz 2013., formira Zajednicu srpskih općina, na čemu inzistira Beograd, a kosovske vlasti tome se protive.


Na sjeveru Kosova traju napetosti, otkako su lokalni Srbi, prosvjedujući prije sedam dana zbog uhićenja bivšeg policajca i prisustva specijalnih postrojbi kosovske policije na sjeveru, postavili barikade.


Situacija se ne smiruje, a Kosovska policija (KP) je, prema tvrdnjama srpskih izvora i obitelji, sinoć uhitila još jednog bivšeg policajca, Slađana Trajkovića, koji je navodno optužen za ratne zločine. Trajković je jedan od pripadnika policije koji su napustili policiju koncem studenog, kada su Srbi napustili kosovske institucije.


Direktor Ureda za Kosovo srbijanske vlade Petar Petković ocijenio je da novo uhićenje pokazuje da kosovski premijer Albin Kurti, kako je rekao,  nastavlja lov na Srbe i ne želi smirivanje tenzija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!