Srbija: Predano 62.800 komada oružja, dodatni rok do kraja lipnja

08.06.2023.

10:26

Autor: HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Milos Tesic/ATAImages / PIXSELL

Srbijansko ministarstvo unutarnjih poslova produljilo je rok za predaju nelegalnog oružja i streljiva do kraja lipnja u akciji pokrenutoj poslije dvije masovne pucnjave u kojima je u svibnju u školi i dva sela nadomak Beograda ubijeno 18 učenika i mladih osoba, a 20 je ranjeno.

Od 8. svibnja do 8. lipnja predano je više od 62.800 komada oružja i minsko eksplozivnih sredstava, te oko tri milijuna komada streljiva raznih kalibara.

Do kraja lipnja oružje, streljivo i bombe mogu se predati bez posljedica i dokaza o podrijetlu, a nakon toga najavljeni su rigorozni pretresi, kontrole i oštre kazne, uključujući i zatvorske.

Prema ranijem izvješću, sačinjenom u globalnoj Anketi o lakom oružju, Srbija i Crna Gora dijele treće mjesto u svijetu po broju oružja u rukama civila, iza SAD-a i Jemena.

Procjenjuje se da civilno stanovništvo na Balkanu ima devet puta više oružja nego vojska i policija, pokazala je ta anketa iz 2018. godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!