12:49 / 19.10.2021.

Autor: HRT/Hina/J.L.

Srbija rezervirala 50.000 komada novog lijeka protiv koronavirusa, stiže u siječnju

Lijek molnupiravir

Lijek molnupiravir

Foto: Sonis Photography / SHUTTERSTOCK

Srbija je rezervirala 50.000 pakiranja novog lijeka protiv koronavirusa molnupiravir, izjavila je ravnateljica srbijanskog Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje najavivši da će lijek u Srbiju stići u siječnju.  

Ravnateljica RFZO Sanja Radojević Škodrić kazala je za televiziju Prva da je Srbija prva u Europi potpisala ugovor za nabavu ovog lijeka te da očekuje da će ga u prosincu registrirati američka agencija za lijekove, prenijela je srbijanska agencija Beta. Očekuje se da će potom lijek dobiti odobrenje i u Europi i Srbiji.

Eksperimentalni oralni lijek kompanije Merck & Co Inc protiv COVID-19, molnupiravir, u obliku je tablete i trebao bi se primjenjivati kod pacijenata kojima je utvrđeno prisustvo koronavirusa u prvih pet dana otkako je ustanovljen virus. Prema rezultatima kliničkih ispitivanja lijek za 50 % smanjuje hospitalizaciju zbog zaraze ili smrt kod pacijenata koji su skloni težoj zarazi.

Ako se odobri, molnupiravir, koji djeluje tako da unosi pogrešku u genetski kod virusa, bio bi prvi oralni antivirusni lijek protiv COVID-19.

Radojević Škodrić istaknula je da su sve kliničke studije završene za ovaj lijek, što je neophodno prije registracije te da su rezultati odlični. Podsjetila je i da molnupiravir nije prvi lijek koji je Srbija nabavila i dodala da je od početka pandemije imala sve ključne lijekove protiv COVID-19.

Ponovno je istaknula važnost cijepljenja s obzirom da, kako je rekla, cjepivo sprječava, a lijek liječi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!