17:37 / 17.07.2020.

Autor: M.Š./Hina

Srbija se približila brojci od 400 zaraženih dnevno

Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL

Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Srbija od 30. lipnja svakodnevno bilježi više od 250 novozaraženih koronavirusom, a u posljednjih deset dana od 10 do 18 umrlih na dnevnoj razini.
Srbija od 30. lipnja svakodnevno bilježi više od 250 novozaraženih koronavirusom, a u posljednjih deset dana od 10 do 18 umrlih na dnevnoj razini, pokazuju službeni podaci Ministarstva zdravstva objavljeni u petak.

- Prema posljednjim podacima, od četvrtka popodne do petka u 15 sati u Srbiji je od posljedica infekcije covidom-19 preminulo 10 oboljelih, a registrirana su još 392 novozaražena među 9.910 testiranih, rekao je ministar zdravstva Zlatibor Lončar na konferenciji za medije Kriznog stožera.

Na bolničkom liječenju je 4.716 oboljelih, a na respiratorima su 184 pacijenta.

Od početka epidemije 6. ožujka, kada je u Srbiji službeno prijavljen nulti pacijent zaražen koronavirusom, do 17. srpnja testirano je ukupno 534.488 ljudi, što je, prema tvrdnjama ministra Lončara, "više nego kada se zbroje svi testirani u regiji".

Srbija je, s današnje 392 potvrđene zaraze u posljednja 24 sata, premašila 20.000 slučajeva covida-19, a uz ukupno 452 smrtna slučaja ima postotak umrlih od 2,25 posto.

Načelnik Infektivne klinike Kliničkog centra Srbije Goran Stevanović naveo je da "oko pet posto od ukupnog broja oboljelih zahtijeva respiratornu potporu",.

Podaci, prema Stevanovićevim riječima, pokazuju kako u Srbiji muškarci obolijevaju češće i s težom kliničkom slikom, te da je među oboljelima odnos 60 posto muškaraca prema 40 posto žena.

Na pitanje mogu li sa sigurnošću reći da se netko od novozaraženih, kako je to ranije ustvrdila premijerka Ana Brnabić, inficirao na protuvladinim prosvjedima koji traju već 10 dana,  ministar Lončar je rekao kako "već ima ljudi" koji u anketama kažu da su bili na prosvjedu ili da im je na demonstracijama bio netko od članova obitelji.

Premijerka Brnabić je, priopćavajući službene podatke, u četvrtak povezala povećan broj novozaraženih s prosvjedima protiv političke i epidemiološke situacije u zemlji, koji u Beogradu i nekoliko gradova traju već 10 dana.

- Sada se izvan svake sumnje vide posljedice prosvjeda i masovna okupljanja dolaze na naplatu, rekla je Brnabić na konferenciji za novinare u četvrtak, priopćavajući  da je tog dana do 15 sati u Srbiji umrlo 13 oboljelih od covida-19, te da su potvrđena 383 nova slučaja.

Na snazi nove mjere

Na teritoriju cijele Srbije od petka su na snazi nove vladine mjere, donesene na preporuku Kriznog stožera, po kojima je zabranjeno okupljanje na javnim mjestima u zatvorenom i otvorenom prostoru istovremeno više od 10 ljudi, uz obvezu nošenje zaštitne maske na svim javnim mjestima u zatvorenom prostoru.

Tijekom boravka na javnim mjestima mora postojati udaljenost od najmanje 1,5 metara.

Vlada je preporučila da se maske nose na svim javnim mjestima na otvorenom prostoru, a nošenje maski je obavezno na svim javnim mjestima na kojima nije moguće osigurati udaljenost od najmanje metar i pol, poput redova ispred prodavaonica, ljekarni ili na stajalištima javnog prijevoza. 

Ranijim mjerama skraćeno je radno vrijeme trgovačkih cenatra, dućana, restorana i klubova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!