17:24 / 08.11.2021.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Srbija ugovorila s Pfizerom uporabu eksperimentalnog lijeka protiv COVID-a

Pfizerovi lijekovi

Pfizerovi lijekovi

Foto: Dado Ruvic/Illustration/File Photo / REUTERS

Srbijanske zdravstvene vlasti potpisale su s tvrtkom Pfizer ugovor o distribuciji eksperimentalnog lijeka protiv  COVID-a, koji za 89 posto umanjuje rizik od hospitalizacije i smrti kod pacijenata čije je zdravlje već ugroženo, priopćio je u ponedjeljak ministar zdravstva Zlatibor Lončar.

- Mi smo treća zemlja u svijetu koja je potpisala ugovor, dogovorila se s Pfizerom i prvi ćemo imati taj lijek, koji ima 89-postotnu učinkovitost u izbjegavanje bolničkog liječenja i težih komplikacija", rekao je Zlatibor Lončar za Radio-televiziju Srbije, ne navodeći naziv lijeka koji je razvila američka farmaceutska tvrtka.

Naglasivši kako cjepivo "i dalje ostaje primarno oružje" u borbi protiv koronavirusa, Lončar je rekao da se zdravstveni sustav nastoji izboriti da što više ljudi primi cjepivo, a ne da se bilo tko razboli i dođe u fazu liječenja kad se moraju koristiti lijekovi.

Lončar je upozorio na "blago povećanje broja cijepljenih" otkad su prije dva tjedna uvedene COVID propusnice i najavio da će država učiniti sve kako bi se povećao broj cijepljenih i došlo "u jednu sigurnu situaciju na svim poljima" jer je zdravstvo suočeno i s drugim bolestima i potrebama građana da im zdravstveni sustav pomogne.

"Već sada imamo dvije trećine bolnica u COVID sustavu i zato vas molim da razmišljate o tome", poručio je Lončar, upozorivši na loša iskustva i preopterećenost zdravstvenih djelatnika u četvrtom valu pandemije.

U Srbiji je danas službeno prijavljeno 67 umrlih od COVID-a i 4348 novozaraženih kojima je virus potvrđen poslije testiranje 16.799 uzoraka.

Na bolničkom je liječenju 6661 pacijent, od kojih je 270 na respiratoru.

Srbija je od početka epidemije u svibnju 2020. dosad testirala 6.472.195 uzoraka i registrirala 1.187.373 zaražene osobe, a službeno su prijavljena 10.472 smrtna ishoda infekcije, pokazuju današnji podaci Ministarstva zdravstva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!