Srbija: Uhićenja zbog međunarodne prijevare na internetu teške milijarde dolara

22.02.2023.

16:16

Autor: V.K./HRT/Hina

uhićeni zbog međunarodne prijevare

uhićeni zbog međunarodne prijevare

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Srbijansko tužiteljstvo za visokotehnološki kriminal (VTK) započelo je u srijedu drugi dio međunarodne akcije "Infinity" u vezi s financijskim prijevarama na internetu, a do sada uhićeno 16 osumnjičenih za kaznena djela računarske prijevare, priopćeno je u srijedu u Beogradu.

Tijekom prvog dijela akcije, provede u siječnju, pribavljeni su značajni podaci i dokazi pretresom više lokacija, a analizom tih podataka utvrđena je osnovana sumnja da su zaposleni u najmanje dva poduzeća u proteklih nekoliko godina oštetili više od 127.000 građana drugih država u ukupnom iznosu koji premašuje sedam milijardi dolara, navodi u priopćenju VTK, dodajući da se svota i dalje utvrđuje.

Uhićene u drugom dijelu akcije tereti se da su do sada navođenjem na lažne financijske transakcije na internetu prevarili najmanje 200 stranih državljana u ukupnom iznosu koji premašuje 20 milijuna američkih dolara.

Akcija je pokrenuta s Eurojustom, Agencijom Europske unije za suradnju u kaznenom pravosuđu, i zapovjedništvom Federalne policije Australije, a srbijansko posebno tužiteljstvo navodi da je u Beogradu i diljem Srbije pretreseno 16 lokacija.

Uz 16 uhićenih zbog računarskih prijevara, pranja novca i udruživanja radi kaznenog djela do sada je oduzeto više od 130.000 eura u gotovini, više računa s kripto-valutama i nekoliko automobila, a u tijeku su provjere nekretnina.

Posebno tužiteljstvo za visokotehnološki kriminal upozorilo je građane Srbije i strane državljane koji žive i rade u Srbiji, da budu naročito oprezni pri nuđenju zapošljavanja u takozvanim call-centrima, koji se navodno bave edukacijom i savjetovanjem klijenata na bilo kojem financijskom tržištu, uključujući i trgovinu kripto-valutama.

Takve djelatnosti strogo su regulirane Zakonom o tržištu kapitala i djelatnošću Povjerenstva za vrijednosne papire koje izdaje neophodne dozvole. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!