13:28 / 06.05.2020.

Autor: Hina/HRT

Srbija ukida izvanredno stanje, liječnik poziva građane da se zaraze

Foto: REUTERS/Marko Djurica

Foto: REUTERS/Marko Djurica

Foto: - / REUTERS

Premijerka Ana Brnabić je rekla kako Srbija više od sedam dana ima manje od 5% zaraženih koronavirusom, što je ocijenila "najvažnijim uvjetom" za ukidanje izvanrednog stanja.
Srbija je ispunila uvjete Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za ukidanje izvanrednog stanja, proglašenog 15. ožujka zbog pandemije koronavirusa, izjavila je u srijedu srbijanska premijerka Ana Brnabić na sjednici državnog parlamenta.

- Pada broj zaraženih i umrlih u Srbiji, uskoro ukidanje izvanrednog stanja
- Broj zaraženih u svijetu uskoro bi mogao doseći 4 milijuna

Srbijanski parlament treba u srijedu potvrditi odluku o formalnom prestanku niza mjera uvedenih zbog pandemije Covida-19.

Brnabić je istaknula kako Srbija više od sedam dana ima manje od pet posto zaraženih koronavirusom u odnosu na ukupno testirane, što je ocijenila "najvažnijim uvjetom" za ukidanje izvanrednog stanja.

- Taj uvjet je ispunjen zahvaljujući svim restriktivnim mjerama, disciplini, zalaganju zdravstvenih djelatnika i svih ostalih. Imamo taj temeljni uvjet ispunjen, rekla je Brnabić obrazlažući Prijedlog odluke o ukidanju izvanrednog stanja.

Brnabić je rekla da se već sedam dana vidi značajno smanjenje dnevnog broja aktivnih slučajeva, a ispunjeno je svih šest kriterija WHO-a koji su dostavljeni ministarstvu zdravstva.

Prenošenje covida-19 je kontrolirano, to smo ispunili već duže od tjedan dana, a javno-zdravstveni sustavi imaju dovoljno kapaciteta da identificiraju, izoliraju, testiraju i liječe sve slučajeve, te da ih prate i smještaju kontakte u karantenu, što je u Srbiji "poštovano od prvog dana", kazala je premijerka.

- Rizici od epidemije svedeni su na minimum, ustvrdila je Brnabić dodavši da smatra odgovornim predložiti ukidanje izvanrednog stanja i da je potrebno da se čim prije Srbija, njezino gospodarstvo i svi građani vraćaju polako, koliko-toliko normalnom životu.

Početak današnje sjednice skupštine Srbije pratio je incident kada je predsjednica parlamenta Maja Gojković zatražila od skupštinskih zaštitara da iz dvorane iznesu zastupnika oporbenog pokreta Dveri Boška Obradovića koji je zviždaljkom izrazio prosvjed zbog "protustavnog uvođenja izvanrednog stanja".

Prema posljednjim podacima, do utorka u 15 sati od koronavirusa je u Srbiji je umrlo ukupno 200 ljudi, a infekcija covid 19 potvrđena kod 9.677 ljudi od ukupno testiranih 111.278 stanovnika, ta 1.723 pacijenta koji su se oporavili od te virusne infekcije.

Prvi slučaj covida 19 registriran je 6. ožujka, a izvanredno stanje uvedeno je 15. ožujka, a Srbija je bila jedna od zemalja koje su uvele najstrože mjere, uključujući i dugotrajne policijske satove te zabranu kretanja starijima od 65 godina.

Epidemiolozi upozoravaju da se, i nakon ukidanja izvanrednog stanja, moraju zadržati preventivne mjere i izbjegavati socijalni kontakti, uz poštivanje propisane socijalne distance, te da je potrebno postupno ublažavanje ograničenja u javnom gradskom i međugradskom prijevozu.

Nestorović:  Sada je trenutak da se zaraze svi koji se nisu zarazili

- Sada, kada je virus ovako slab, smiješno zvuči, ali treba sve pustiti da se zaraze. Sada je trenutak da se zaraze svi koji se nisu zarazili. Koronavirusi su od prosinca do travnja. Ako dođe do drugog vala, a ne vjerujem da će doći, ne razumijem kako može biti jači od prvog. Sada ga znamo, znamo kako se liječi (...) Prvi val je bio takav kakav je bio jer nismo imali nikakvog iskustva, rekao je srbijanski liječnik Branimir Nestorović gostujući u Jutarnjem programu TV Prve, a prenosi B92. 

Dodao je kako ne vjeruje u drugi val jer virus pokazuje definitivnu tendenciju slabljenja, a uvjeren je da je virus u Srbiji bio još u siječnju.

Osvrnuo se na ukidanje izvanrednog stanja u Srbiji zbog dobrih brojki, te ne vjeruje da su oni lažirani. Objašnjavajući zašto bi neke države lažirale podatke, rekao je da u Hrvatskoj i u Grčkoj o tome ovisi turistička sezona.

Zaključio je da mnogi žive od projekata u vezi s koronavirusom i njima se sviđa da situacija potraje još 2-3 godine kako bi imali što raditi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!