11:55 / 21.07.2021.

Autor: HRT/Hina

Srbija priprema nagradnu igru da potakne cijepljenje

Srbija uoči novog korona vala priprema nagradnu igru da potakne cijepljenje/Ilustracija

Srbija uoči novog korona vala priprema nagradnu igru da potakne cijepljenje/Ilustracija

Foto: ATAImages / PIXSELL

U Srbiji se nije dugo održao trend pada broja novooboljelih od COVID-a i dvoznamenkasti broj zaraza, a dok stručnjaci upozoravaju na novi, četvrti pandemijski val, država priprema nagradnu igru kako bi dodatno potaknula ljude da se cijepe.

Posljednjih dana broj zaraza u blagom je porastu u pojedinim administrativnim okruzima i u Beogradu - ukupno je 189 zaraženih među 9786 testiranih uzoraka, dok su od posljedica COVID-a preminule četiri osobe.

U Srbiji brojevi rastu i na početku je novog vala, a državni tajnik u ministarstvu zdravstva Mirsad Đerlek najavio je da će uskoro uslijediti novi paket mjera i poticaja za ubrzavanje kampanje cijepljenja jer se "očekuje jak četvrti val korone".

Ministrica državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović potvrdila je da je u pripremi "ozbiljna kampanja" u kojoj se razmišlja o velikoj nagradnoj igri u kojoj će cijepljeni protiv COVID-a konkurirati "za ozbiljne nagrade".

- To je jedini način da pokažemo da vlada zaista promovira cijepljenje, rekla je Obradović, ocijenivši da, zaključno s 20. srpnja, na teritoriju cijele države ima oko 2.664.000 osoba cijepljenih objema dozama, što na ukupnu populaciju od oko sedam milijuna ljudi "nije dovoljno ako se teži kolektivnom imunitetu".

Srbija koristi četiri cjepiva - Pfizer/BioNTech, AstraZenecu, kineski Sinopharm i ruski Sputnjik te ima dovoljno doza, ali je nakon uspješne kampanje u početku pao interes za cijepljenje, poglavito među mladima.

U Srbiji je od početka epidemije do sada testirano 4.572.957 uzoraka, registrirano je ukupno 719.006 zaraženih, a službeno je prijavljeno 7088 smrtnih slučajeva.

Trenutačno je na liječenju 311 osoba, od kojih je sedam na respiratorima.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!