Srbija prihvatila deklaraciju o "neopravdanoj vojnoj invaziji" Rusije

21.10.2022.

21:59

Autor: M.M./HRT/Hina

Srbija usvojila deklaraciju o "neopravdanoj vojnoj invaziji" Rusije

Srbija usvojila deklaraciju o "neopravdanoj vojnoj invaziji" Rusije

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Srbija odbija uvesti sankcije Rusiji, no pridružila se ostalim podunavskim zemljama u zajedničkoj osudi "neopravdane vojne invazije na Ukrajinu.

U slovačkom gradu Košicama održan je godišnji forum 14 zemalja kroz koje prolazi Dunav ili koje se nalaze uz njega.

Ministri vanjskih poslova Austrije, Bugarske, Hrvatske, Češke, Njemačke, Mađarske, Rumunjske, Slovačke, Slovenije, BiH, Srbije, Crne Gore, Moldavije i Ukrajine tom su prigodom prihvatili zajedničku deklaraciju.

U njoj su naveli da je početkom 2022. svijet bio potresen ilegalnom, neisprovociranom vojnom invazijom na suverenu i miroljubivu Ukrajinu. Ta agresija mora stati. Ruske snage moraju se povući iz međunarodno priznatog teritorija Ukrajine (), piše u deklaraciji koju je prihvatila i Srbija.

Deklaracija nije zakonski obvezujući tekst, no odražava političke smjernice.

- Mi najsnažnije osuđujemo neisprovociranu i neopravdanu vojnu invaziju Rusije na Ukrajinu, piše u deklaraciji.

Beograd je u delikatnoj situaciji jer njeguje dobre odnose s Moskvom, a istodobno pregovara s Bruxellesom vezano za ulazak u EU.

Srbija je u svibnju, tada u sklopu Jadransko-jonskog foruma (EUSAIR) deset zemalja, također prihvatila deklaraciju sličnog sadržaja u kojoj je spomenuta neopravdana agresija Rusije započeta 24. veljače.

Predstavnici podunavskih zemalja okupili su se u srijedu i četvrtak u skopu Strategije Europske unije za dunavsku regiju (EUSDR), okvira za razgovor i suradnju, a pod predsjedanjem Ukrajine. Razgovarali su, uz ostalo, o pitanjima sigurnosti oprskrbe energentima i hranom, posebno žitom iz Ukrajine.

Forum je održan u Košicama, gradu udaljenom 100 kilometara od ukrajinske granice.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je u četvrtak navečer u televizijskom intervjuu da neće uvesti sankcije Rusiji sve dok ne postoji egzistencijalna ugroženost za Srbiju i njezine građane.

U petak je pak njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock pozvala Srbiju da uvede sankcije Rusiji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!