17:26 / 19.03.2020.

Autor: I.D./HINA

Srbija zatvara granicu za putnike, prolaz samo kamionima, strože zabrane kretanja

Foto: Antonio Ahel/ATAImages/PIXSELL

Foto: Antonio Ahel/ATAImages/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Naselje šatorskog tipa u Moroviću, nekoliko kilometara od graničnog prijelaza Bajakovo-Batrovci, može primiti do 500 osoba.
Srbija uvodi još strože mjere u borbi protiv širenja zaraze koronavirusom i od petka u osam sati zatvara granične prijelaze za putnike u cestovnom, željezničkom i riječnom prometu, a od podneva ukida unutarnji međugradski autobusni i željeznički promet.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić na tiskovnoj konferenciji precizirao je da nitko osim transportnih kamiona ne može ući na teritorij Srbije, te kao dodatnu mjeru najavio da će i sadašnja zabrana kretanja od 20 sati do pet ujutro biti postrožena.

- Narednih dana donijet  ćemo dodatne odluke o vremenskom proširenju onoga što neki nazivaju policijski sat, a mi ograničenjem kretanja, ali ćete o tome biti obaviješteni do vikenda, rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Od uvođenja izvanrednog stanja 15. ožujka na teritorij Srbije je ušlo više od 71.000 njezinih državljana, uglavnom s područja Njemačke, Austrije, Italije i Francuske, naveo je Vučić ukazujući da ti povratnici čine iznimno veliki problem.

- Mnogi od njih su vrlo disciplinirani i dobri, ali ima i katastrofalnih iznimki, ustvrdio je Vučić i upozorio da se prati kretanje ljudi s talijanskim telefonskim brojevima, te naglasio da će policija obratiti pažnju na područja i naselja na koja pristiže veliki broj građana Srbije iz inozemstva, poglavito s europskih područja koja su žarišta koronavirusa.

Radi se o nekim naseljima u Beogradu, te u istočnim dijelovima Srbije i Pomoravlja.

- Nama je infektivna klinika u Beogradu gotovo puna, rekao je Vučić i najavio da se "prelazi na bolnicu Dragiša Mišović", kao alternativni bolnički kapacitet.

U srijedu je priopćeno da zdravstveni sustav Srbije, u slučaju kompliciranja epidemiološke situacije s koronavirusom, ima spremnih 6.000 kreveta. Komentirajući drastično povećanje potražnje za brašnom, dezinficijensima, toalet papirom, te sredstvima za higijenu, Vučić je poručio da ima dovoljno i brašna i ulja i nafte, a građanima ponovio molbu da ne rade kućne zalihe.

Srbijanski predsjednik najavio je da će idućeg tjedna "cijela Srbija imati maske", te da će ih "od ponedjeljka navečer biti osigurano 10 milijuna". Vučić je "zamolio privatne poslodavce" da se suzdrže od otpuštanja radnika, te najavio da će im "država pomoći koliko god može" kako bi nadomjestili gubitke.

Srbijanski predsjednik najavio je da će u petak razgovarati sa šefom eurodiplomacije Josepom Borellom, ne navodeći detaljnije teme razgovora.
Komentirajući vijesti da su brojni državljani Srbije, među kojima i studenti, u nizu mjera koje poduzimaju europske države ostali "zarobljeni na aerodromima u inozemstvu", Vučić je rekao da je "država spremna poslati zrakopolove i to platiti", ali da su problem ograničenja u zračnom prometu i da su "najveći problem dozvole za slijetanje".

Srbija je u četvrtak u podne za sav međunarodni putnički promet  zatvorila beogradsku zračnu luku "Nikola Tesla", a u srijedu je isto učinila i sa zračnom lukom Konstantin Veliki u Nišu iz koje su letjele uglavno niskobudžetne kompanije.

U Moroviću kod Šida, u blizini granice s Hrvatskom, otvoren je kamp za državljane Srbije koji se vraćaju iz inozemstva, a nemaju prijavljeno boravište u zemlji, te za ostale putnike za koje liječnici na granicama ocijene da mogu biti zdravstveni rizik.

Vijest o podizanju šatorske karantene priopćilo je srbijansko ministarstvo obrane. Slijedeći upute liječnika, ministarstvo obrane i ministarstvo unutarnjih poslova te nadležne sanitarne službe određivat će tko može ulaziti u kamp.

Naselje šatorskog tipa u Moroviću, nekoliko kilometara od graničnog prijelaza Bajakovo-Batrovci, može primiti do 500 osoba, kojima će Vojska Srbije osigurati zdravstvenu njegu, smještaj i ishranu.

Srbijanski ministar obrane Aleksandar Vulin pozvao je građane da se "pridržavaju uputa, slušaju nadležne organe i tako zaštite i sebe, ali i sve druge građane".

- Vojska Srbije je uspostavila prihvatni kamp za sve one koji ili nemaju prijavljeno boravište na teritoriji Republike Srbije, a naši su državljani, ili sve one za koje naši liječnici na granicama ocijene da mogu da postati zdravstveni rizik, objasnio je Vulin.

On je rekao da će svi takvi biti smještani u prihvatni kamp u Moroviću, gdje moraju proći kroz odgovarajuće razdoblje izolacije i intenzivnog medicinskog praćenja, gdje će biti zaštićeno njihovo zdravlje ali i spriječeno da prenesu zarazu.

- Svi koji smatraju da trebaju doći u Republiku Srbiju, moraju isto tako prihvatiti zakone i pravila koja vrijede u  Srbiji i za vrijeme izvanrednog stanja i poslije njega, naglasio je Vulin.

Vojska Srbije će, kako je rekao, prateći potrebe uzrokovane epidemiološkom situacijom, otvoriti još nekoliko prihvatnih kampova za karantenu i za one koji dolaze iz zemalja koje su pogođene koronavirusom.

- Tako ćemo omogućiti svima da imaju zdravstvenu zaštitu, ali da ni na koji način ne ugroze zdravlje svih ostalih građana Srbije, poručio je ministar Vulin.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!