14:11 / 14.09.2020.

Autor: M.M./Hina

Srbija zbog koronavirusa uvodi pojačani nadzor za povratnike iz inozemstva

Ilustracija (Marko Lukunic/PIXSELL)

Ilustracija (Marko Lukunic/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Srbija će od petka u 18 sati zbog pandemije izazvane koronavirusom uvesti mjere pojačanog nadzora nad svim građanima koji se vraćaju iz inozemstva.
Srbija će od petka u 18 sati zbog pandemije uvesti mjere pojačanog nadzora nad svim građanima koji se vraćaju iz inozemstva, što ne podrazumijeva karantenu ni samoizolaciju, već obvezu javljanja liječniku radi kontrole zdravstvenog stanja i brze reakcije u slučaju promjena.

-
Koronavirus - iz minute u minutu   

- Od petka od 18 sati uvodi se nadzor nad svim građanima koji se vraćaju u zemlju, a podrazumijevat će određenu dinamiku javljanja relevantnim zdravstvenim službama, radi praćenja njihova zdravstvenog stanja i brze reakcije ako bude potrebno, objasnila je članica Kriznog stožera Darija Kisić Tepavčević poslije sjednice tog tijela.

Nadzor nad povratnicima iz inozemstva ne uključuje ograničenje slobode kretanja, već odgovarajuću obvezu svakog građanina koji dođe u zemlju da se u određenim intervalima javlja liječniku.

S obzirom da se najveći broj naših građana, koji su sada izvan zemlje, nalazi u Crnoj Gori, Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini, to se prije svega odnosi na njih, ali faktički i na sve zemlje Europe u kojima je veća učestalost Covida-19 nego u Srbiji, rekla je Kisić Tepavčević novinarima.

Pozvala je sve državljane Srbije da se do petka u 18 sati vrate u zemlju te objasnila da pojačani nadzor ne znači karantenu ili samoizolaciju, već mjeru kojom bi se spriječio rizik prenošenja koronavirusa jer se "situacija može brzo promijeniti".

Kisić Tepavčević to upozorenje temelji na činjenici da je velik broj europskih zemalja posljednjih dana prijavio "rekordan porast broja laboratorijski potvrđenih slučajeva bolesti COVID-19".

- To su, praktično, i sve susjedne zemlje. Crna Gora se nalazi na trećem mjestu u Europi po učestalosti bolesti, visoko mjesto imaju i Hrvatska i Bosna i Hercegovina - to govorim jer je velik broj naših građana upravo u tim zemljama, a kod nas je sad epidemiološka situacija mnogo povoljnija i oni moraju imati na umu da je rizik zaraze u tim zemljama i da se moraju pridržavati svih mjera opreza, poručila je članica srbijanskog Kriznog stožera.

U Srbiji su, prema posljednjim službenim podacima, od nedjelje popodne, u protekla 24 sata od posljedica infekcije koronavirusom umrle dvije osobe, a među 3802 testirana uzorka potvrđeno je još 108 novih slučajeva, dok su dan prije, u subotu, registrirana 72 slučaja zaraze.

Od početka epidemije 6. ožujka u Srbiji je testirano ukupno 1.028.058 osoba i registrirano 32.408 slučajeva bolesti COVID-19, umrle su 733 osobe, a postotak smrtnosti je 2,26.

Prema podacima Worldometera, Srbija je po broju ukupno oboljelih od početka epidemije, s 32.408 registriranih slučajeva, na 68. mjestu u svijetu, dok je s 84 umrla na milijun stanovnika na 79. mjestu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!