17:17 / 02.07.2020.

Autor: I.Z./Hina/Dnevnik/IMS/HRT

Srbija zbog korone zatvara noćne klubove

-

-

Foto: - / -

Nakon što je jučer priopćeno da su na bolničkom liječenju 1.783 osobe, danas je ih je 213 više - 1.996, a povećan je i broj pacijenata na respiratorima - sa 73 jučer na 81 danas.
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je paket mjera kojima se, nakon naglog skoka broja novozaraženih, nastoji spriječiti dalje širenje koronavirusa, pa se iza 23 sata zatvaraju noćni klubovi, kafići i restorani na splavovima. Vučić je rekao kako bi, da se njega pita, on zatvorio i Beograd i uveo sedmodnevni policijski sat s obzirom na veliki broj novozaraženih u tom gradu.

Ocijenivši da je Beograd trenutno najveći epidemiološki problem u Srbiji, Vučić je poslije sjednice Kriznog stožera održane u četvrtak navečer, za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekao da od ponoći s petka na subotu, pa naredna dva tjedna, noćni klubovi i splavovi-restorani u Beogradu moraju biti zatvoreni od 23 do šest sati, što vrijedi i za kafiće koji nemaju vrtove.

Bit će uvedene i kazne od oko 50 eura za građane koji ne nose maske u gradskom prijevozu i trgovačkim centrima.

Vučić je rekao i da će javna okupljanja u zatvorenom prostoru u Beogradu biti ograničena na 100 ljudi, a vani do 500 ljudi, uz obavezno nošenje zaštitnih maski i poštivanje fizičke udaljenosti.

Najavio je i zatvaranje svih studentskih domova u Beogradu, što je potaknulo prosvjede studenata nekoliko domova.

RTS javlja da je mjera ipak ublažena pa domovi ostaju otvoreni i studenti u njima mogu ostati, ali uz posebne epidemiološke mjere koje će biti na snazi.

Ne budu li se te mjere pokazale efikasnim, u narednih nekoliko dana bit će, kako je rekao, uvedena dodatna ograničenja.

Vučić nije isključio mogućnost zatvaranja ulaza u srbijansku prijestolnicu i izlaza iz Beograda ako najavljene mjere ne budu dale očekivane rezultate.

Novi dnevni skok zaraze u Srbiji

Srbija i u posljednja 24 sata, uz šest
žrtava covida-19, bilježi dodatni skok broja novozaraženih - sa 272 od jučer na 359 slučajeva od danas, od kojih je oko 80 posto u Beogradu, objavilo je Ministarstvo zdravlja.Prema službenim podacima Ministarstva, testiran je dosad najveći broj uzoraka - 9.013, a 359 ih je bilo pozitivno, što čini ukupno 15.195 potvrđenih slučajeva zaraze od početka epidemije.

Nakon što je jučer priopćeno da su na bolničkom liječenju 1.783 osobe, danas je ih je 213 više - 1.996, a povećan je i broj pacijenata na respiratorima - sa 73 jučer na 81 danas.

Uz ukupno 418.879 testiranih i 15.195 registriranih zaraza, te 287 umrlih od početka epidemije 6. ožujka, stopa smrtnosti u Srbiji od covida-19 je službeno je 1,89 posto, premda su pojedini mediji ranije istaknuli sumnje u metodologiju evidencije umrlih i aktivnih slučajeva covida-19, što dužnosnici niječu.

Srbija je prošlog tjedna vratila neke od mjera ublaženih poslije ukidanja izvanrednog stanja 8. svibnja, a neslužbeno je najavljeno da će srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić danas navečer, nakon konzultacija s Kriznim stožerom, priopćiti mogući novi paket mjera.

U međuvremenu je na sastanku ministra zdravlja Zlatibora Lončara i ravnatelja kliničko-bolničkih centara odlučeno da se još dva KBC-a u Beogradu vrate u sustav covid bolnica, a od subote još jedan, obzirom da je među novozaraženima dvije trećine iz Beograda.

Osim Beograda, najveća žarišta koronavirusa su Novi Pazar, Tutin, Kragujevac i Vranje, a veliki broj zaraženih je i u Užicu i Kraljevu.

- Jedino što je dobro je što zasad imamo značajno manju smrtnost nego na početku, ocijenio je direktor Infektivne klinike KC Srbije Goran Stevanović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!