Srbija: Zbog poplava izvanredna situacija u 52 općine

17.06.2023.

10:35

Autor: HRT/D.M./Hina

Poplave u Srbiji

Poplave u Srbiji

Foto: Vladimir Vasic/ATAImages / PIXSELL

Više od 200 ljudi je evakuirano a izvanredna situacija na snazi je u 52 grada i općine u Srbiji nakon obilnih padalina koje su u manje od 48 sati prouzročile poplave, klizišta i odrone, rušile mostove, dijelove cesta i oštetile komunalnu infrastrukturu.

Najkritičnija situacija je na području Kraljeva gdje je, uz desetke poplavljenih kuća, kod mjesta Adrane voda odnijela i polovicu mosta na Ibarskoj magistrali koja vodi do jugozapada Srbije.

U Kragujevcu je voda prodrla u hitni odjel Kliničko-bolničkog centra koji je prinudno promijenio režim rada i prima samo životno ugrožene pacijente.

Tisuće hektara pod vodom


Prema izvješćima Radio-televizije Srbije (RTS), ekipe vatrogasca-spasilaca Sektora za izvanredne situacije MUP-a interveniraju u naseljima središnje i zapadne Srbije gdje su su rijeke i lokalni vodotokovi izlili u Jagodini, Trsteniku, Brusu, Kosjeriću i Sokobanji.

Najveća šteta pričinjena je stotinama kuća i stambenih objekata, javnih ustanova među kojima i bolnicama, tisuće hektara su pod vodom. Bujične poplave nanijele su velike štete cestovnoj infrastrukturi.

Republički hidrometeorološki zavod upozorio je da se u subotu obilnija kiša očekuje na istoku i jugostoku zemlje, a u slivovima najmanje tri rijeke na istoku Srbije mogućni su visoki vodostaji koji će zahtijevati izvanrene mjere za obranu od poplava.

Slabljenje i prestanak padalina meteorolozi predviđaaju za nedjelju popodne.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!