Srbijanska policija zabranila šetnju u okviru Europridea

13.09.2022.

17:27

Autor: HRT/Hina

Uoči mimohoda povodom Europridea u Beogradu

Uoči mimohoda povodom Europridea u Beogradu

Foto: A.K./ATAImages / PIXSELL

Srbijansko ministarstvo unutarnjih poslova zabranilo je održavanje mimohoda povodom Europridea, koji je bio najavljen za subotu, priopćili su organizatori, predstavnici LGBTI+ zajednice.

Oni su na Instagram profilu te manifestacije objavili da im je tijekom dana službeno uručeno rješenje o zabrani šetnje te poručili da će Beta Pride iskoristiti sve raspoložive pravne mehanizme da takvu odluku opovrgnu. Zabranu je potom potvrdio i MUP. Razlog za zabranu navodno je sigurnost, s obzirom da je za taj dan zakazan skup protivnika tog okupljanja i postoji opasnost od sukoba te dvije skupine.

Organizatori Europridea u više navrata su isticali da insistiraju na održavanju mimohoda, i ako dođe do zabrane policije. To je potvrdio i jedan od organizatora ovogodišnje manifestacije Goran Miletić. Ustvrdio je da ne postoji nijedan razlog za zabranu te da je zapravo zabranjena ruta kojom je šetnja planirana, a ne njezino održavanje.

Podizanjem zastave ispred Palače Srbija u Beogradu je u ponedjeljak službeno otvoren prvi Europride u jugoistočnoj Europi. U Srbiji već danima vlada atmosfera napetosti i osporavanja održavanja povorke ponosa, u čemu prednjače desničarski aktivisti i Srpska pravoslavna crkva.

Do 2010. neuspješne organizacije Parade Ponosa u Beogradu

Prva parada organizirana je 2001., nakon demokratskih promjena u Srbiji, ali je završena nasiljem nad sudionicima koje su izveli navijači i desničarske skupine. Parada ponosa prvi je put uspješno održana 2010. te potom 2014. kada je sve prošlo bez većih incidenata. Godinu kasnije ponovno je održana, a 2016. Beograd je dobio još jedan pride događaj "Ponos Srbije". 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!