Srbijanska premijerka Brnabić u posjetu Kosovu

05.09.2022.

17:15

Autor: Hina/HRT

default error photo

Srbijanska premijerka Ana Brnabić posjetila je u ponedjeljak Kosovo te se zauzela za mir, stabilnost i toleranciju, ustvrdivši da je to jedini način da Srbi ostanu na Kosovu, prenose srbijanski mediji. 

Brnabić je rekla da je Beograd spreman na dijalog s Prištinom i donošenje teških odluka, dok Priština od njih bježi. Izrazila je nadu da će i prištinske institucije biti posvećene dijalogu i traženju kompromisa koji je neophodan za normalizaciju odnosa.

- Interes Srbije i srpskog naroda je mir i stabilnost, rekla je Ana Brnabić, navodi portal kosovskog Radija Mitrovica Sever, a prenosi slovenska tiskovna agencija STA.

Brnabić je posjetila Multimedijski centar u Sjevernoj Mitrovici te ustvrdila tom prilikom da je Kosovo trenutačno u teškoj i kompliciranoj situaciji, ali da je zadovoljna što su "nakon zadnjih provokacija" uspjeli sačuvati mir.

Srbijanska premijerka ponovila je poruku predsjednika Aleksandra Vučića da će uvijek biti uz svoj narod na Kosovu navodeći da je srbijanska vlada u posljednjih nekoliko godina na Kosovu uložila više nego u posljednjih 40 godina.

Komentirala je i pismo njemačkog kancelara Olafa Scholza i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, koji su pozvali Vučića i kosovskog premijera Albina Kurtija da u nastavku dijaloga Beograda i Prištine pokažu spremnost za donošenje teških odluka u odlučujućem trenutku za sigurnost u Europi i stabilnost u regiji.

Brnabić je rekla da Srbija nikada nije bježala od teških odluka. "Mi smo ih prihvatili kada smo mislili da su u interesu Srbije i naših građana", izjavila je te dodala da su "neki drugi bježali od teških, ali i od lakih, sasvim prirodnih odluka".

Tijekom posjeta Sjevernoj Mitrovici, gdje većinski žive Srbi, srbijansku premijerku dočekali su brojni stanovnici sa srpskim zastavama i prosrpskim transparentima.

Brnabić je posjetila Kosovo tjedan dana nakon dogovora Beograda i Prištine o osobnim dokumentima, dok dvije strane i dalje nisu riješile pitanje registarskih oznaka. Građani Kosova od četvrtka mogu ulaziti u Srbiju s osobnim dokumentima izdanim na Kosovu i bez posebnih ulazno-izlaznih dokumenata, koje ni Priština neće uvoditi za građane Srbije.

U međuvremenu iz Bruxellesa stiže najava da će posrednik EU-a Miroslav Lajčak 9. rujna posjetiti Prištinu i Beograd, zajedno s posebnim savjetnicima francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i njemačkog kancelara Olafa Scholza "s ciljem da se istraže mogućnosti za napredak u dijalogu Srbija - Kosovo".

Lajčak i posebni savjetnici francuskog predsjednika i njemačkog kancelara, Emanuel Bon i Jens Ploetner, u Prištini će se sastati s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem, a u Beogradu sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!