Središnja Kina: Deseci zarobljeni pod zgradom koja se urušila

30.04.2022.

15:38

Autor: Hina/HRT/V.G.

Kina

Kina

Foto: cnsphoto / REUTERS

Deseci ljudi ostali su zarobljeni pod zgradom koja se srušila u središnjoj Kini, objavili su u subotu dužnosnici, dok spasilačke ekipe pretražuju ruševine nastojeći izvući rijetke preživjele.


Zgrada u gradu Changsha u provinciji Hunan, u kojoj su se nalazili hotel, stanovi i kino-dvorana, srušila se u petak poslijepodne.

Pod ruševinama su zarobljene najmanje 23 osobe, a njih još 39 nakon nesreće nije se uspjelo kontaktirati te je moguće da su i oni pod ruševinama, rekao je novinarima gradonačelnik grada Changshe.

- Još uvijek procjenjujemo kakva je situacija kada su posrijedi nestali, rekao je gradonačelnik Zheng Jianxin na mjestu događaja prepunom spasilaca koji se ističu svojim narančastim kacigama.

Zasad nemamo potvrđenih informacija o žrtava, a gradske vlasti su objavile da je tijekom noći iz ruševina spašeno pet osoba.

Mjesni dužnosnici su novinarima potvrdili i da je zgrada imala sveukupno osam katova.

Neki od ozlijeđenih prebačeni su u najbližu bolnicu, dok psi tragači 'češljaju' mjesto nesreće tražeći znakove života.

Vlasti još nisu objavile što je prouzročilo katastrofu.

- Stanari su obavljali razne preinake u strukturi svojih stambenih prostora, objavio je CCTV, dodajući da se razlozi urušavanja istražuju.

Rušenja zgrada nisu neuobičajena pojava u Kini zbog loših sigurnosnih standarda i korupcije koja vlada među dužnosnicima zaduženim za brigu o zadovoljenju standarda kvalitetne gradnje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!