Borbe u regiji Zaporižja, Ukrajina oslobodila selo Piatikatki

18.06.2023.

Zadnja izmjena 21:54

Autor: Kristina Pešić/Dnevnik/P.F./HRT/Hina

Ukrajinski tenk na bojišnici

Ukrajinski tenk na bojišnici

Foto: Oleksandr Ratushniak / TPX/REUTERS

Ukrajinske snage u protuofenzivi su postigle prvi veći uspjeh u oblasti Zaporižja. Probile su se u jedno naselje koje je prije rata imalo 18.000 stanovnika. Ukrajinski uspjeh i ukopavanje u rovove na tom području potvrdile su i ruske vlasti te navele da su ostali ukrajinski napadi uspješno odbijeni.


Prema navodima ruskog dužnosnika u regiji Zaporižja, ukrajinske snage u sklopu protuofenzive vratile su selo na jugu te regije - naselje Pjatihatki, a zatim se ukopale na osvojenoj lokaciji pod topničkom vatrom ruskih snaga. Ukrajinska strana zasad ništa ne govori.

Dok Ukrajinci nastavljaju protuofenzivu na jugu zemlje, Rusi su gađali okolicu Harkiva, Zaporižje i Hersona, gdje raste broj žrtava nakon pucanja brane Kahovka. Na ukrajinskog obali Dnjepra, broj poginulih porastao je na 16, dok ih je na teritoriju pod ruskom okupacijom 29. Prema podacima ukrajinskog Ministarstva unutarnjih poslova, više od 3600 ljudi evakuirano je iz poplavljenih područja Hersona i Mikolajiva.

Dužnosnici iz više od 60 zemalja i stotine šefova velikih svjetskih kompanija trebali bi sljedeći tjedan stići u London na drugu Međunarodnu konferenciju o obnovi Ukrajine. Svjetska banka procijenila je da Ukrajini u ovom trenutku treba 14 milijardi dolara samo za materijalnu štetu uzrokovanu ratom, a kraj rata se ne nazire. Prema podacima Obavještajnog centra estonskih obrambenih snaga, Ukrajina je izgubila manje od 10% vojne opreme koju su im osigurali zapadni saveznici u aktualnim borbama. Pentagon je izvijestio da imaju dovoljno oružja za nastavak protuofenzive.


video thumb

Situaciju pratite iz minute u minutu: 

Šef Wagnera: 32.000 bivših zatvorenika vratilo se u Rusiju nakon službe

Ukrajina oslobodila selo Piatikatki, prvi uspjeh na fronti Zaporižije

Ukrajina tvrdi da je uništila skladište streljiva u Hersonu

Fokus borbenih djelovanja prema Mariupolju

Biden: Olakšanog ulaska Ukrajine u NATO neće biti

Putin: Ruska strana nikad nije odbijala pregovore

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!