10:33 / 10.05.2022.

Autor: Hina/A.P.C.

Šri Lanka: Premijer u ostavci napustio službenu rezidenciju

Nasilni prosvjedi u glavnom gradu Šri Lanke

Nasilni prosvjedi u glavnom gradu Šri Lanke

Foto: Dinuka Liyanawatte / REUTERS

Bivši premijer Šri Lanke napustio je svoju službenu rezidenciju nakon što je vojska tijekom noći spriječila nekoliko pokušaja upada protuvladinih prosvjednika.


Premijer Mahinda Rajapaksa ostavku je podnio u ponedjeljak nakon što su se pristaše vladajuće stranke Narodne fronte Šri Lanke (SLPP) sukobili s prosvjednicima u Colombu.


Policija je priopćila da je vojska ispalila hice upozorenja i upotrijebila suzavac kako bi odbacila prosvjednike od službene rezidencije premijera u glavnom gradu.  


Prosvjednici su potpuno spalili više od 70 kuća i ureda bivših ministara i zastupnika vladajuće stranke te oštetili ili spalili više od 150 vozila.


Mjesec dana prosvjednici su kampirali ispred ureda predsjednika Gotabaye Rajapakse, pozivajući predsjednika i premijera, koji su braća, da podnesu ostavke.


U utorak bi se trebali sastati parlamentarni zastupnici i imenovati novog premijera i kabinet ministara.


Šri Lanku, otočnu državu s oko 22 milijuna stanovnika, pogodila je gospodarska kriza i u zemlji nedostaje goriva, hrane i lijekova.


Vlada se nada restrukturiranju golemih dugova zemlje i u pregovorima je s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) te traži daljnju financijsku pomoć od Kine i Indije.

Napadi na protuvladine prosvjednike izazvali su opći bijes protiv vladajućih političara SLPP-a i njihovih pristaša, kojima su prosvjednici zatim napali domove, poslovne objekte i automobile.


Policija je priopćila da je od ponedjeljka šestero ljudi poginulo  te da je bilo više od 200 hospitalizacija povezanih sa sukobima.


Ministarstvo obrane zbog toga je uvelo policijski sat i pozvalo građane da ostanu kod kuće, s iznimkama samo za zaposlenike ključnih službi.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!