Šri Lanka: Prihvaćena ostavka predsjednika, premijer privremeno preuzima dužnost

15.07.2022.

08:20

Autor: V.G./Hina/HRT

Šri Lanka

Šri Lanka

Foto: Dinuka Liyanawatte / Reuters

Predsjednik parlamenta Šri Lanke prihvatio je u petak ostavku predsjednika Gotayabe Rajapakse, nakon što je Rajapaksa pobjegao u Singapur pred pobunom naroda izazvanom najtežom ekonomskom krizom u sedam desetljeća, te najavio da će dužnost predsjednika privremeno preuzeti premijer Šri Lanke. 

Predsjednik parlamenta rekao je, obraćajući se naciji u televizijskom prijenosu uživo, da je Rajapaksina ostavka prihvaćena i da će premijer Ranil Wickremesinghe položiti prisegu kao vršitelj dužnosti predsjednika Šri Lanke dok parlament ne izabere novog šefa države.

- To će se dogoditi brzo i uspješno. Molim sve da podrže ovaj proces, rekao je predsjednik parlamenta Mahinda Yapa Abeywardena.

Wickremesinghe je u srijedu imenovan vršiteljem dužnosti predsjednika nakon što je Rajapaksa pobjegao iz zemlje, ali sada mora biti ponovno imenovan na tu dužnost u svjetlu službeno prihvaćene predsjednikove ostavke.

Prema riječima predsjednika parlamenta, proces izbora novog predsjednika trebao bi trajati najviše sedam dana, a parlament Šri Lanke na sjednici u subotu trebao bi odlučiti kada će to zakonodavno tijelo s 225 mjesta birati novog predsjednika.

Dosadašnji predsjednik Rajapaksa ovog je tjedna sa Šri Lanke prvo pobjegao na Maldive sa suprugom i dva zaštitara nakon što su protuvladini prosvjednici upali u njegovu službenu rezidenciju u Colombu dok zemlju pogađa ozbiljna ekonomska kriza i nestašica goriva.

U petak rano ujutro ukinut je policijski sat, uveden na tom području u četvrtak, rekao je glasnogovornik policije Nalin Thalduwa.

Ulični prosvjedi protiv ekonomske krize na Šri Lanki tinjali su mjesecima, a vrhunac je bio prošlog vikenda kada su stotine tisuća ljudi preuzele vladine zgrade u Colombu. Optužili su obitelj Rajapaksa i saveznike za inflaciju, nestašicu osnovnih dobara i korupciju.

Šri Lanka je započela razgovore s Međunarodnim monetarnim fondom o potencijalnom zajmu, ali ih je prekinuo najnoviji politički kaos.

Glasnogovornik MMF-a Gerry Rice rekao je u četvrtak novinarima da su i dalje u kontaktu s vladinim dužnosnicima na tehničkoj razini, ali nadaju se brzom nastavku dijaloga na visokoj razini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!