Srpanj 2022., jedan od najtoplijih dosad zabilježenih u svijetu

09.08.2022.

15:24

Autor: P.F./Hina

Iznadprosječno toplo

Iznadprosječno toplo

Foto: HTV / HRT

Prošli je mjesec bio jedan od najtoplijih mjeseca srpanja dosad zabilježenih u svijetu, objavila je Svjetska meteorološka organizacija (WMO), specijalizirana UN-ova agencija a sa sjedištem u Ženevi.

- Možemo reći da je ovogodišnji srpanj jedan od triju najtoplijih dosad evidentiranih, a istodobno je intenzivan i dugotrajan toplinski val, kako smo se svi mogli uvjeriti, pogodio brojne dijelove Europe, rekla je glasnogovornica WMO-a Clare Nullis na konferenciji za novinare.

U priopćenju za medije Svjetske meteorološke organizacije, koja se poziva na podatke Službe Copernicus o klimatskim promjenama, pojašnjava se da je srpanj 2022. bio tek neznatno hladniji od srpnja 2019., no i malo topliji od srpnja 2016.

- Ali temperaturna razlika između spomenuta tri mjeseca bila je doista vrlo mala, rekla je Nullis, dodavši da je odstupanje manje od granice pogreške.

Globalno je temperatura zabilježena u proteklom mjesecu za 0,4 °Celzijeva stupnja premašila onu zabilježenu u referentnom razdoblju od 1991. do 2020. godine.

A sve to unatoč prisutnosti prirodnog fenomena La Nine, koji je, prema WMO-u, trebao imati učinak hlađenja.

Prošli je mjesec WMO pozvao svjetske čelnike da se probude i shvate da Europa prolazi kroz niz neuobičajenih toplinskih valova koji će, zbog klimatskih promjena postajati sve češći i javljat će se kontinuirano bar do godine 2060.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!