Srpski ministar ponovno poziva BiH u Otvoreni Balkan

12.06.2023.

12:52

Autor: Hina/HRT/T.S.

Ministar prometa Srbije Goran Vesić

Ministar prometa Srbije Goran Vesić

Foto: Marija Mladjen/ATAImages / PIXSELL

Ministar prometa Srbije Goran Vesić ponovo je pozvao BiH da se priključi projektu Otvoreni Balkan koji promovira Beograd kao optimalan plan za regionalno povezivanje, no vlasti u Sarajevu smatraju ga suprotstavljenim Berlinskom procesu koji podupire Europska unija.


Vesić je u Sarajevu, gdje je boravio u službenom posjetu, novinarima rekao da je sa stajališta Srbije priključenje Otvorenom Balkanu način da se ubrza regionalno povezivanje jer Berlinski proces, kako tvrdi, teče "isuviše sporo" s obzirom na to da se sve zemlje koje su mu pristupile moraju suglasiti s projektima koji se predlažu.

- Naš poziv BiH ostaje otvoren, rekao je Vesić dodajući da Srbija uz to planira povezivanje s BiH dvjema novim autocestama koje se već grade sa srbijanske strane kako bi osigurala "nikad bolju povezanost" dviju država.

U Otvorenom Balkanu, utemeljenom 2019. kao nekoj vrsti "mini Schengena", za sada su osim Srbije, Albanija i Sjeverna Makedonija, a taj je projekt promoviran s obrazloženjem da treba potaknuti regionalnu suradnju te slobodan protok robe i ljudi između država članica.

Poziv za pridruživanje, osim BiH, upućen je i Crnoj Gori te Kosovu, no bez pozitivnog odgovora. U slučaju BiH reakcije su uobičajeno podijeljene jer vlasti Republike Srpske pokazuju velik interes da to podrže, kao i svaku drugu inicijativu koja dolazi iz Beograda.

No bošnjački i hrvatski političari oprezni su jer Otvoreni Balkan vide prije svega kao sredstvo ostvarenja politike koja je u interesu Beograda, odnosno dominacije Srbije u regiji.

Skloniji su da se regionalna suradnja realizira putem Berlinskog procesa pokrenutog 2014. pod patronatom EU-a.

U sklopu tog procesa tako je pokrenuta inicijativa da se u regiji omogući sloboda kretanja samo uz osobne iskaznice, no u slučaju BiH nju blokira RS, odnosno predsjednik tog entiteta Milorad Dodik, koji ne želi dopustiti slobodu kretanja građanima Kosova s dokumentima te države.

Umjesto provedbe već prihvaćenih dokumenata u sklopu Berlinskog procesa, on sada pokušava ishoditi ulazak BiH u Otvoreni Balkan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!