08:46 / 20.03.2020.

Autor: B.A./HRT

Sršen: U Italiji je smrtnost između 8 i 9 posto

-

-

Foto: - / -

"Ako nemaš dovoljno mjesta, onda ćeš pomoći onome koji ima najviše mogućnosti da preživi, kao i u ratu."
Dr. Nela Sršen iz Padove jutros je za HRT-ovu emisiju Zajedno za zdravlje govorila o teškoj situaciji u vezi s koronavirusom u Italiji, koja je po broju preminulih premašila Kinu.

Koronavirus - najnovije informacije

- Prestigli smo Kinu, ali kad čitaš te brojke iz dana u dan kako rastu, u jednom trenutku shvatiš da su tih 3400 i još nešto ljudi koji imaju lice, ime, životnu priču, obitelj... I iz dana u dan i iz sata u sat gledamo kako raste taj broj. Naravno, imamo veći broj mrtvih od Kine, ali Kina je imala više od 80.000 zaraženih, Italija ima 30 i još nešto tisuća. Ako to prevedemo u postotke, rezultat je da je u Italiji smrtnost između 8 i 9 posto. Mislim, kao da govorimo o kugi ili nekoj drugoj užasnoj zaraznoj bolesti, rekla je Sršen.

U Lombardiji su u 24 sata zabilježili 2270 novih zaraženih.

- U Bergamu je zdravstveni sustav već u kolapsu, istaknula je Sršen.

Komentirajući situaciju u Kini, koja je uspjela virus staviti pod nadzor, kaže da je "Kina jedna priča, a mi smo druga realnost".

- Mislim da će mjere biti još restriktivnije, već se radi kontrola dronovima, napravljene su aplikacije u cijeloj Lombardiji gdje se kontrolira stanovništvo, rekla je Sršen.

Kaže da u nekim bolnicama u Lombardiji nema mjesta za bolesne, pa čak ni za mrtve.

- Uistinu smo u jednoj Orwellovoj priči iz koje se teško možemo izvući, dodala je Sršen.

Jesu li istinite neslužbene informacije da u nekim talijanskih bolnicama liječnici moraju birati koga će prvog spasiti?

- Da, to se događa u Lombardiji, bio je i intervju s jednim anesteziologom. Kad dođe do komplikacija izazvanih virusom, ako imate malo disponibilnosti mjesta u reanimaciji, pokušat ćete na što racionalniji način birati, s obzirom na dob i kompliciranost bolesti, onog pacijenta koji ima više mogućnosti da preživi ovaj trenutak komplikacije bolesti. To može biti jedna vrsta izbora, tu ulazimo u etičku profesionalnost, ali mislim da je to na kraju i jedan racionalan izbor. Ako nemaš dovoljno mjesta, onda ćeš pomoći onome koji ima najviše mogućnosti da preživi, kao i u ratu, rekla je Sršen.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!