Srušen dron na jugu Srbije u blizini Kosova

02.11.2022.

21:24

Autor: M.M./HRT/Hina

Srušen dron na jugu Srbije u blizini Kosova

Srušen dron na jugu Srbije u blizini Kosova

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Srbijanska vojska srušila je u srijedu dron koji je letio u blizini srpskih vojnih lokacija na području jugozapadne Srbije u blizini Kosova, priopćilo je Ministarstvo obrane, dok traju nove napetosti između Beograda i Prištine zbog odluke kosovske vlade o preregistraciji tablica izdanih u Srbiji.

Dron je srušen primjenom mjera elektroničkog ometanja u neposrednoj blizini vojnih objekata u garnizonu Raška, pojasnilo je ministarstvo.

Sukladno naredbi srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, srbijanska vojska (VS) poduzima pojačane mjere za otkrivanje, praćenje i neutraliziranje bespilotnih letjelica u blizini vojnih objekata, navodi se priopćenju ministarstva obrane.

Ministarstvo je poručilo da će VS i dalje rušiti sve bespilotne letjelice koje se nađu u zoni zabrane leta i u blizini vojnih objekata.

Vojska Srbije od utorka je "u stanju pripravnosti" i "podignuta je razina borbene spremnosti" zbog stanja na Kosovu, izjavio je u utorak srbijanski ministar obrane Miloš Vučević, navodeći da je to zapovijed predsjednika Vučića.

Nove napetosti između Beograda i Prištine ponovno su dospjele u prvi plan nakon što je u ponoć u noći s ponedjeljka na utorak istekao rok koji je kosovska vlada ostavila za primjenu odluke o zamjeni registarskih tablica izdanih u Srbiji, koje koriste Srbi na Kosovu.

Vlada Kosova je 29. lipnja donijela odluku da se uklone sve pločice izdane u Srbiji za gradove na Kosovu, da se ta vozila preregistriraju na oznake Republika Kosovo (RKS), a da primjena te odluke započne od 1. kolovoza, što je izazvalo napetosti na sjeveru Kosova, većinski naseljenom Srbima.

Poslije prosvjeda Srba i blokada graničnih prijelaza kosovska vlada je kao novi rok odredila 31. listopada, a prošlog tjedna kosovski Srbi poručili su da će ponovno blokirati prometnice ako se to dogodi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!