14:39 / 12.05.2021.

Autor: T.V./HRT/Hina

Srušio se japanski sustav naručivanja na cijepljenje

Cijepljenje

Cijepljenje

Foto: Damir Spehar / PIXSELL

Tehnički problemi srušili su u srijedu japanski sustav naručivanja i dolili ulje na vatru nezadovoljstva kritičara koji optužuju vladu da loše upravlja novim žarištima infekcije COVID-19 te da veoma sporo procjepljuje stanovništvo.

Digitalni sustav naručivanja na cijepljenje srušio se na više mjesta uključivo u Tokiju i zapadnom gradu Minohu zbog globalnog problema na američkom računalnom oblaku za prodaju Salesforce.com Inc, objavila je japanska televizija NHK.

Ravnatelj odjela tehnologije Salesforcea Parker Harris obavijestio je na Twitteru da tvrtka "ima velikih poremećaja", a naknadno je objavio da su usluge obnovljene.

- Čini se da je naručivanje starijih osoba na cijepljenje bilo prezahtjevno", napisao je na Twitteru korisnik @obachan66972352 pa dodao: "Molim vas razmislite o mogućnosti cijepljenja bez narudžbe".

Agencija Reuters nije dobila odgovor predstavnika odjela za cijepljenje u ministarstvu zdravstva.

Ministarstvo se suočilo s nizom tehničkih teškoća tijekom pandemije, od neuspješne primjene aplikacije za praćenje kontakata do unosa ključnih informacija u kompliciranu bazu podataka koji baš nije funkcionirao.

Japan je cijepio 2,8 posto svog stanovništva i taj je postotak najniži među bogatim zemljama unatoč istaknutoj ambiciji vlade da cijepi 36 milijuna starijih do srpnja kada se očekuje otvaranje Olimpijskih igara u Tokiju.

No vlada očekuje da će 86 posto od 1741 japanskog grada i većih mjesta postići taj cilj. Da bi se ispunio taj cilj, potrebno je dati 1 milijun doza na dan, a to je triput više od sadašnjeg ritma.

Japanski proces cijepljenja u početku je bio spor zbog nedovoljne isporuke cjepiva Pfizer, a zatim je nevolja nastala zbog nedostatka osoblja i drugih logističkih teškoća.

Taro Kono, ministar zadužen za cijepljenje, pozvao je stanovništvo na strpljenje. Christophe Weber, direktor najveće japanske farmaceutske tvrtke Takeda Pharmaceutical Co, priznao je u utorak da zemlja kasni u procjepljivanju i da mora ubrzati taj proces.

Oko 75 posto Japanaca nezadovoljno je procesom cijepljenja i njihove ocjene vladi za postupanje prema pandemiji najniže su među šest velikih gospodarskih sila, pokazalo je istraživanje koje je u srijedu objavio Kekst CNC.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!