Stabiliziran golemi požar na Tenerifeu

25.08.2023.

12:43

Autor: Hina/HRT/V.G.

Tenerife

Tenerife

Foto: Nacho Doce / Reuters

Vatrogasci su stabilizirali veliki šumski požar koji već 10 dana bjesni na Tenerifima i koji je uništio tisuće jutara šumskog zemljišta na najvećem od Kanarskih otoka, priopćile su lokalne vlasti.

- Još uvijek postoji rizik da na najužarenijim točkama unutar opsega požarišta vatra ponovo bukne, posebice oko podneva. Naši timovi to nastoje suzbiti, objavile su službe za izvanredna stanja na društvenoj platformi X, bivšem Twitteru.

Požar koji je buknuo 15. kolovoza uništio je 37.000 jutara (15.000 hektara) šumskog područja unutar nacionalnog parka koji okružuje vulkan Mt. Teido, koji je s 3715 metara najviši vrh u Španjolskoj.

Zbog požara je evakuirano oko 13.000 ljudi, ali je većini sada dozvoljen povratak kućama. Lokalne vlasti opisuju ovaj požar kao najgori koji je ikada pogodio Kanarsko otočje.

Uz više stotina vatrogasaca, u suzbijanju požara na Tenerifima je sudjelovalo i 20 kanadera koji su koristili vodu iz ionako ispražnjenih rezervoara, izazvavši zabrinutost poljoprivrednika koji se bore sa sušom.

Do sada su požari u Španjolskoj uništili oko 60.000 hektara zemljišta, što je u skladu s prosjekom, ali daleko ispod 228.000 hektara uništenog zemljišta u istom razdoblju prošle godine.

I u ostatku Europe, posebice u Grčkoj, Italiji i Portugalu, vatrogasci se bore s plamenim stihijama kojima pogoduju visoke temperature te suhi i vjetroviti uvjeti.

Grčka policija uhitila 79 osoba zbog požara


Grčka policija uhitila je 79 osoba zbog požara koji haraju diljem zemlje, a u kojima je ovog tjedna poginulo najmanje 20 ljudi.

Iz civilne zaštite javljaju kako je bilo nekoliko pokušaja piromana da izazovu nove požare na planini nadomak Atene.

Policija i grčka obavještajna služba istražuju incidente. Ravnatelj civilne zaštite rekao je da požare podmeće "piromanski ološ koji čini zločin protiv zemlje".


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!