Stacey Abrams prva crnkinja nominirana za guvernericu u povijesti SAD-a

23.05.2018.

17:27

Autor: HRT

default error photo
Bude li izabrana u izrazito konzervativnog državi Georgiji, postat će prva žena i prvi pripadnik neke etničke manjine na čelu države na jugu SAD-a.
Bivša zastupnica iz Georgije i spisateljica Stacey Abrams napravila je veliki korak da postane prva afroamerička guvernerica neke američke savezne države, piše BBC.

Stacey Abrams osvojila je nominaciju Demokratske stranke, poručivši biračima da "preobraćenje" republikanaca u demokrate dosad nije dalo rezultata.Demokrati ne vode Georgiju od 2003.

Abrams (44) suočit će se s republikanskim kandidatom na izborima u studenome.  Bude li izabrana u toj izrazito konzervativnog državi, postat će prva žena i prvi pripadnik neke etničke manjine na čelu države na jugu SAD-a.

Brojne žene natjecale su se i osvojile demokratske nominacije u Kentuckyju, Arkansasu i Teksasu, na valu kampanje #MeToo i #TimesUp.

U Americi je trenutno na dužnosti šest guvernerica.

Abrams je rođena u Gulfportu u Mississippiju i ima petoro braće i sestara. Kao tinejdžerica preselila se u Atlantu s roditeljima, knjižničarkom na sveučilištu i radnikom u brodogradilištu.

U Georgiji je već ostvarila nekoliko povijesnih postignuća. Bila je prva Afroamerikanka koja je kao izvrsna učenica održala govor na dodjeli diploma u svojoj srednjoj školi, da bi potom stekla diplomu na koledžu Spelman. Kasnije je magistrirala na sveučilištu u Teksas i na Yaleu.

Prvi je put u kongres Georgije izabrana 2006. i kasnije postala prva žena na čelu nekog zastupničkog kluba i prva Afroamerikanka koja je predsjedala zastupničkim domom parlamenta te države.

Njezinu nominaciju podržali su senator iz Vermonta Bernie Sanders, iz New Jerseya Cory Booker i Kamala Harris iz Kalifornije, sve potencijalni kandidati za demokratsku predsjedničku nominaciju 2020.

Osim politike, Abrams se bavi književnošću i pod pseudonimom Selena Montgomery napisala je osam romantičnih romana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!