Štagljar o cjepivu: Jako obećavajuće, vidimo svjetlo na kraju tunela

09.11.2020.

16:39

Autor: B.A./HRT

default error photo
Mislim da polako vidimo svjetlo na kraju tunela, jer jedini način da zaustavimo ovu pandemiju je da dosegnemo 60-70-postotnu procijepljenost, rekao je Štagljar.
Ovo izgleda jako obećavajuće, komentirao je danas hrvatski znanstvenik Igor Štagljar objavu američkog farmaceutskog giganta Pfizera da njihovo cjepivo protiv Covida-19 pokazuje 90-postotnu efikasnost u prevenciji simptomatskih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2.

➡️ Đikić o cjepivu: Ohrabrujuće, ali treba biti strpljiv i oprezan
➡️ Znanstvenik Igor Štagljar u Nedjeljom u dva

- Ta brojka od 90 % dolazi iz analize 94 potvrđena COVID-19 slučaja iz njihove faze III kliničkih istraživanja koja uključuje 44.000 dobrovoljaca. Treba, naravno, pričekati konačne rezultate te treće, odlučne faze kliničkih istraživanja, koji će prvo morati proći tzv. "peer review" te biti publicirani, no ovo izgleda JAKO obećavajuće. Naime, regulatorne agencije su prethodno izjavile da će odobriti cjepivo koje ima učinkovitost od samo 50 %, što implicira da od zaraze štiti 50 % onih koji su ga primili, objavio je Štagljar na Facebooku.

Dodaje kako Pfizer navodi da će imati spremno već 50 milijuna doza svog cjepiva do kraja ove godine, a ta količina će se povećati i do preko milijardu doza u 2021. Rezultati faze I i II kliničkih istraživanja pokazala su da ovo cjepivo nema ozbiljnih nuspojava.

- Mislim da polako vidimo svjetlo na kraju tunela, jer jedini način da zaustavimo ovu pandemiju je da dosegnemo 60-70-postotnu procijepljenost, ne prokuživanjem (slobodnom cirkulacijom virusa u populaciji kako to zagovaraju neki naši znanstvenici), već procjepljivanjem efikasnim cjepivom, zaključio je Štagljar.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!