Stanje s covidom-19 najkritičnije u Južnoj Americi

20:38 / 07.04.2021.

Autor: V.G./HRT/Hina

Testiranje na koronavirus

Testiranje na koronavirus

Foto: Agustin Marcarian / Reuters

Situacija zbog porasta zaraza koronavirusom sada najviše zabrinjava u Južnoj Americi jer je u gotovo svim zemljama došlo do znatnog rasta broja novozaraženih, upozorila je u srijedu direktorica Panameričke zdravstvene organizacije (PAHO). 

- Zaraze nigdje ne zabrinjavaju koliko u Južnoj Americi, rekla je šefica PAHO-a Carissa Etienne na konferenciji za medije.

Brazil je pogodio najnemilosrdniji val koronavirusa. Znanstvenici prognoziraju da će Brazil uskoro premašiti rekordni siječanjski val koji je pogodio Sjedinjene Države, sa smrtnim slučajevima koji su u utorak prešli 4000.

- Situacija u Brazilu zabrinjavajuća je za cijelu zemlju, rekao je Sylvain Aldighieri iz PAHO-a.

- U ovom trenutku brinemo se i za brazilske građane u kontekstu zdravstvenih službi koje su preplavljene, dodao je.

Brazilu je potreban veći pristup cjepivima protiv covida-19 i trebao bi ih dobiti putem globalnog partnerstva, rekao je Aldighieri.

PAHO može proširiti svoju pomoć brazilskim saveznim državama ako to zatraže, naveo je dužnosnik i dodao da organizacija već pomaže toj zemlji sa sekvenciranjem virusa, pošiljkama kisika i testovima na koronavirus.

Jedinice intenzivne njege gotovo su popunjene u Peruu i Ekvadoru, a u dijelovima Bolivije i Kolumbije udvostručio se broj zaraza prošli tjedan, upozorila je Etienne.

Sjedinjene Države, Brazil i Argentina su u 10 zemalja s najvećim porastom zaraza koronavirusom u svijetu, dodala je čelnica PAHO-a.

Sjeverna i Južna Amerika potvrdile su više od 1,3 milijuna novih zaraza i 37.000 mrtvih prošli tjedan, što je više od polovice globalnih smrtnih slučajeva u tom periodu, rekla je Etienne.

- Ne možemo ublažiti javno zdravstvo i socijalne intervencije bez dobrih podataka i opravdanosti, rekla je Etienne i dodala da usporavanje i zaustavljanje prijenosa zaraze "zahtijeva odlučnu akciju lokalnih i nacionalnih vlada".

Više od 210 milijuna doza cjepiva protiv covida-19 primijenjeno je diljem Sjeverne i Južne Amerike, istaknula je Etienne.

Bolivija, Nikaragva i Haiti mogli bi biti pogođeni kašnjenjem isporuke cjepiva s indijskog Instituta za serum, rekao je pomoćnik direktorice Jarbas Barbosa, ali je Svjetska zdravstvena organizacija pozvala indijsku vladu da osigura isporuku cjepiva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!